Főoldal / Hírek / Érdekességek / Daganatos betegségek és a sport

Érdekességek

Daganatos betegségek és a sport

2020.02.20

Hasznos tanácsok sportoláshoz daganatos betegséget túlélő emberek számára

Az új kezelési eljárásoknak köszönhetően a daganatos betegséget túlélő emberek száma folyamatosan növekszik. Ez az örömteli megállapítás volt az alapja annak, hogy 2010-ben az Amerikai Sportorvos Társaság összehívott egy kerekasztalbeszélgetést „Sporttal a rák utókezeléséért” témakörben.

Az egyértelmű konszenzus szerint, a sport segít a rákos megbetegedések utókezelésében.

De melyek azok a sportágak, amelyekre ez igazán elmondható, milyen rendszerességgel és intenzitással ajánlott mozogni?

Ezekre a kérdésekre keresték a választ nemzetközileg elismert onkológusok és sportorvosok. Az amerikai, kanadai és német orvosokból álló csoport, egy olyan oktatási anyagot dolgozott ki, amely hasznosítható a rákos betegségekbe bevont segítőknek, úgy, mint az orvosok, a gyógytornászok és az edzők. 2 500 tudományos munka kiértékelésével alkották meg a sportolás és rákos megbetegedésekről szóló tananyagot.

A szerzőcsoport sokféle szempontot vett figyelembe az akut és a régóta fennálló rák betegségek következményei szempontjából és ezek alapján következő szempontok figyelembevételével alkotta meg következtetéseiket:

szorongás, csontok egészsége, kardio-toxicitás, perifériás neuropátiák (kemoterápia eredményeként), kognitív funkció, depresszió, esési hajlam, fáradtság, általános életminőség, nyiroködéma, szédülés, fájdalom, fizikai erőnlét, szexuális funkció, alvásminőség és a kezelés toleranciája.

Abban az esetben ajánlott a sport és a mozgás a rákbetegségek rehabilitációja során, amikor kevés heterogenitás állt fenn, és magas volt ezek klinikai jelentősége. Megvalósíthatóság alapján egy FITT ajánlást fogalmaztak meg az angol mozaikszóból az egyszerűség kedvéért a magyar megfelelőjét adjuk meg: rendszeresség, intenzitás, idő és mozgásforma.

Bizonyos feltételek esetén a rákot túlélők számára közös irányelveket fogalmaztak meg a testmozgást illetően, heti háromszor közepes vagy intenzív állóképességi edzés heti két - személyre szabottan szakember vezetésével - erőedzéssel kombinálva.

A legtöbb rákos megbetegedés rehabilitációja pozitívan befolyásolható a specifikus módon alkalmazott testmozgás révén, azonban komoly előfeltételeket és szigorú minőségi előírásokat kell figyelembe venni és betartani a specifikus testmozgás alkalmazásakor.

A sport legjobban a szorongásra, depresszióra, fáradásra, életminőségre, nyiroködémára, és a fittségre hatott pozitívan, de közepes mértékben a csontminőségre és az alvásminőségre is befolyással volt.

A többi korábban említett tényező végleges kivizsgálására, vagy különféle ajánlások kidolgozására a rák különböző típusaira vonatkozóan nem állnak még rendelkezésre adatok, tekintettel arra, hogy komoly előfeltételeket és szigorú minőségi előírásokat kell figyelembe venni és betartani a specifikus testmozgás alkalmazásakor. Valószínűsíthető, hogy a későbbiekben ezen a téren is pozitív hatások várhatóak.

sportmedizin




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu