Főoldal / Hírek / Érdekességek / Cannabis a sportolóknál kedvelt eszköz: bódító szer, gyógyszer vagy dopping? 1. rész

Érdekességek

Cannabis a sportolóknál kedvelt eszköz: bódító szer, gyógyszer vagy dopping? 1. rész

2019.05.20

A következőkben a német Sportorvosi folyóirat által publikált tanulmányt közöljük, mely a magyar sportolói és nem sportolói populációra nem ültethető át, ezért kérem megfelelő óvatossággal kezelni a témát.

A cannabis, a marihuána, a hasis és a THC (tetrahidrokannabinol) szerepelnek a WADA (doppingellenes világszervezet) tiltólistáján. A verseny alatt ezeket a szereket nem lehet/ne legálisan a szervezetbe juttatni. Az felkészülési időszakban viszont nincs egyértelmű tiltás a fent említett szerek alkalmazására. Ezért alakult ki egy speciális helyzet, ami miatt komplex módon kell szemlélődnünk, mielőtt véleményt alkotnánk. A kannabisz egyrészt a legális másrészt illegális, a gyógyszer és a drog, a veszélytelen és a veszélyes közötti vékony mezsgyén helyezkedik el. Pár éve a teljes illegalitásból néhány ország esetén kikerült. 2017-ben Németországban legalizálták az orvosi kezelésre vonatkozó alkalmazását, amíg 2018-ban Kanadában saját felhasználásra legalizálták. Uruguayban például bizonyos mennyiségű kender ültetése is legális. A cannabis Hollandiában a közvéleménnyel ellentétben nem legális, hanem pusztán megtűrt szer. A legalizációt remélők a piacra, kereskedelemre és az összetételre szeretnének állami kontrollt gyakorolni, amivel a bűnözés csökkenthető lenne.

A cannabis betegségekre gyakorolt hatásának bizonyításához még tudományos kutatások szükségesek. Egyelőre a pozitív hatás a szklerózis multiplex betegségnél és az epilepszia bizonyos formáinak esetében alátámasztott. A kemoterápia által okozott mellékhatásokban a cannabis gyulladás gátló, görcsoldó, anxiolitikus (szorongásoldó) és antiemetikus (hányingercsökkentő) profilját használják. A THC és CBD (cannabidiol) hatóanyagok esetében pedig daganatgátló, antitumor folyamatokat vélnek felfedezni. Az, hogy pontosan melyik típusú rákos betegségek esetén hasznos a cannabis alkalmazása, jelenleg is vizsgálatok tárgyát képezi.

Egy felmérés alapján a német sportoló fiatalok és felnőttek 2,7 - 30,3%-a jelölte meg a cannabis fogyasztást annak ellenére, hogy a WADA tiltólistáján szerepel. A WADA tiltólistájára abban az esetben kerül fel egy szer, amennyiben az alábbi három kritérium legalább egyike teljesül:

  1. Bizonyítható teljesítménynövekedés
  2. A sportoló egészségügyi veszélyeztetése
  3. A sport szellemiségének sérülése

A cannabis valós teljesítménynövelő hatása azonban még nem bizonyított. Valójában a cannabis negatívan befolyásolja a teljesítmény bizonyos összetevőit, szédüléshez, zsibbadáshoz vezet az alkalmazása, lassítja a reakcióidőt, rontja a koordinációt, a tér és időérzékelést is torzítja. Mindeközben izomlazító, kis dózisban félelemcsökkentő hatású, impulzív magatartást ösztökél, fájdalomtűrő képességet növel, és a pulzust is emeli, valamint hörgő és értágító hatású.

Ezekkel a tulajdonságaival segíti a sportolókat „nyomás alatt” a jobb teljesítményben. Ugyanakkor rizikótényezőt is jelent. A sportolók arról számoltak be, hogy kreatívabb gondolkodáshoz, jobb koncentrációhoz és kitartáshoz segítette őket a szer.   Bizonyos esetekben az alvásminőséget javította és a kudarc élmény feldolgozását.

Azt elmondhatjuk, hogy a férfi sportolók körében jellemzőbb a szer használat, sportolási szintnél nem lehet egyértelmű kijelentést tenni, viszont a szkeletonosok,  bobosok és a jégkorongozók érintettek leginkább. Ugyanakkor a snowboardozók, síelők, teniszezők és a vitorlázók körében sem ismeretlen a szer. 

zeitschrift-sportmedizin
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu