Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az irritábilis bélszindróma és a fizikai aktivitás (sport)

Érdekességek

Az irritábilis bélszindróma és a fizikai aktivitás (sport)

2018.03.14

Mi is az az irritábilis bélszindróma és mik a tünetei?

Az irritábilis bélszindróma (IBS) talán a leggyakoribb bélműködési rendellenesség, kialakulásának oka nem szervi jellegű – tulajdonképpen a vastagbél ürítésének krónikus zavara. A kialakulás hátterében álló pontos okok még nem teljesen tisztázottak. A bélfalat több réteg izomzat alkotja, amelyek a béltartalom gyomorból a végbél irányába való mozgatása során ritmusosan összehúzódnak és elernyednek.

Normális esetben ezek az összehúzódások (perisztaltikus mozgás) és elernyedések megfelelő ritmusban történnek. Irritábilis bél szindróma esetén az összehúzódások, erőteljesebbek lehetnek, és hosszabb ideig állhatnak fenn, mint normális esetben. Emiatt a táplálék gyorsabban halad keresztül a beleken, ami görcsös hasi fájdalomhoz, bélgáz keletkezéséhez, puffadáshoz és hasmenéshez vezet. Bizonyos esetben azonban ennek ellenkezője jön létre, a táplálék továbbítása lelassul, a széklet kemény és száraz lesz.

A leggyakoribb tünetek közé tartoznak: görcsös hasi fájdalom, puffadás, szelesség, gyakori hasmenés, ami székrekedéssel váltakozhat, és időnként nyákos széklet. Gyakori a hasi görcsök és a hasmenés jelentkezése pszichés stressz alatt.

De hol játszik szerepet ebben a betegségben a rendszeres fizikai aktivitás, a sport?

Johannesson és kutatótársai 102 embert vizsgáltak irritábilis bélszindrómával. A vizsgált személyeket két csoportra osztották. A sportos csoport gyógytornász segítségével rendszeresen edzett napi rendszerességgel, míg a kontroll csoport tagjai tovább folytatták eddigi inaktív életmódjukat. A vizsgálat befejeztével kiderült, hogy a fizikai aktivitás szignifikánsan csökkenti az IBS tüneteit és a kutatók ajánlása szerint a fizikai aktivitás alkalmas a betegség kiegészítő kezelésére. - Tehát a mozgás az egyik gyógyszer!

Egy másik 2015-ös publikációban a kutatók arról számoltak be, hogy egy öt éven keresztül tartó után követéses vizsgálatban szereplő - előírt - fizikai aktivitás pozitív hatással járt az IBS-re. SŐT! Az irritábilis bélszindrómával járó pszichológiai panaszokat, úgymint a fáradást, depressziót, rossz közérzetet is csökkentette a sport. A leggyakrabban javasolt mozgásformák a gyaloglás, kerékpár és az aerobik voltak.

 

Forrás:

Physical activity improves symptoms in irritable bowel syndrome: a randomized controlled trial. Johannesson E, Simrén M, Strid H, Bajor A, Sadik R, The American Journal of  Gastroenterology, 2011.

Intervention to increase physical activity in irritable bowel syndrome shows long-term positive effects, Johannesson E, Ringström G, Abrahamsson H, and Sadik R, World Journal of Gastroenterology., 2015.
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu