Főoldal / Hírek / Érdekességek / A rendszeres testmozgás mentális egészségre gyakorolt pozitív hatásai II.

Érdekességek

A rendszeres testmozgás mentális egészségre gyakorolt pozitív hatásai II.

2020.12.04

Hogy a rendszeres mozgás jó karban tartja testünket az talán mindenki számára nyilvánvaló, de vajon tudunk-e arról, hogy ezenkívül komoly hangulatjavító hatása is van, pihentetőbb lesz tőle az alvásunk, valamint segít megbirkóznunk a depresszióval, nyugtalansággal és a mindennapi izgalmakkal?

Testmozgás és a stressz

Megfigyeltük már valaha, hogyan reagál a testünk, ha stresszhelyzet ér minket? Izmainkban feszültség keletkezik, különösen az arcizmaink, a nyakunk és a vállunk van kitéve az effajta merevségnek, és mindezek hosszantartó, kínzó hát, illetve nyakfájáshoz vezethetnek, valamint lüktető fejfájáshoz. Szorít a mellkasunk, felszökik a pulzusunk, izomgörcseink keletkeznek, álmatlanság, gyomorégés, hasfájdalom, hasmenés és gyakori vizelési inger is jelentkezhet. Az, ezeket a tüneteket kisérő aggodalom és kényelmetlenség további stresszhez vezethet így egy ördögi kört kialakítva.

A sportolás egy nagyon hatásos eszköz ebből a körből való kitöréshez. Amellett, hogy a már korábban említett endorfin felszabadulás is történik az agyban, a testmozgás segít megszabadulni a feszültségtől és ellazítja az izmokat. Mivel a test és az agy közeli kapcsolatban állnak egymással, ha testünk ellazul, úgy mi is megnyugszunk, megszabadulunk a feszültségtől.

Testmozgás és az ADHD (figyelemzavar, hiperaktivitás zavar)

A rendszeres testmozgás az egyik legkönnyebb és egyben leghatékonyabb eszköze is az ADHD (figyelemzavar, hiperaktivitás) tüneteinek enyhítésére, valamint a koncentráció, a memória, és a hangulat javítására egyaránt. A fizikai aktivitás azonnal megnöveli az agy dopamin, norepinefrin és szerotonin szintjét, amelyek mind pozitív hatással vannak a koncentráció és figyelemszint növelésére. Ezáltal a testmozgás ugyanazt a hatást éri el, mint az ADHD-ra felírt gyógyszerek.

Testmozgás és a poszttraumás stresszszindróma

Rendszeres, tudatos testmozgással bizonyítható módon, hatékonyan kezelhetők az olyan komoly mentális problémák is, mint a poszttraumás stressz-szindróma. Fontos, hogy sportolás közben fejben is legyünk jelen, figyeljünk a mozgásunkra, ízületeinkre, izmainkra, belső szerveink reakcióira és ne hagyjuk elkalandozni gondolatainkat. Leghatékonyabbak erre az olyasféle mozgást igénylő sportok, ahol kellően összetett a mozgás, a kéz és a láb egyszerre mozdul, mint az úszásnál, táncolásnál, de vehetjük a csapat és küzdősportokat is.  Az extrémebb sportok, mint a sziklamászás, a vitorlázás, az evezés, a síelés, de az erdei kirándulás is mind-mind hatékony eszköznek bizonyultak a poszttraumás stressz-szindróma megfelelő kezelésére.

A rendszeres testmozgás további előnyös hatásai

 Ha nem szenvedünk semmilyen mentális problémától sem, a rendszeres testmozgás akkor is számtalan olyan jótékony hatással bír, amelyek miatt érdemes azt rendszeresen gyakorolnunk. Jobb lesz a hangulatunk, a kisugárzásunk és sokkal kiegyensúlyozottabbá válhatunk.

 A sportolás hozzájárul az élesebb memóriához, a tisztább gondolkodáshoz, a nagyobb önbecsüléshez, a pihentetőbb alváshoz, lendületességhez, rugalmassághoz. Számtalan olyan hatást érhetünk el vele, ami megóv attól, hogy rosszabb élethelyzetünkben alkoholhoz és egyéb tudatmódosító szerekhez akarjunk fordulni.

Learatni a rendszeres testmozgás okozta pozitív következményeket sokkal könnyebb, mint gondolnánk

Nincs szükség rá, hogy órákat töltsünk az edzőteremben, hogy minden nap maratoni távokat fussunk, elég, ha heti 5 alkalommal, napi 30 perc könnyű testmozgást végzünk, és máris nagyon sokat teszünk mind a lelki, mind a testi egészségünkért. Ezt a 30 percet akár fel is oszthatjuk 3x10, 2x15 percre, a hatás ugyanakkora lesz. Minél többet edzünk, annál több energiánk lesz, és így egyre inkább növelhetjük edzésidőnket is. A lényeg, hogy törekedjünk a rendszerességre, ha életformánkká válik a sport és fontos része lesz mindennapjainknak akkor egyre több időt szánhatunk rá, és egyre többféle mozgásformát is kipróbálhatunk, és higgyük el, hamar élvezhetjük a befektetett munka gyümölcsét.

            Amikor nehéz időszakát éljük életünknek, sok olyan negatív érzés lenghet körül bennünket, amelyek mind megnehezítik, hogy rászánjuk magunkat a sportolásra. Azonban, ha végre rászántuk magunkat, akkor nagyon hamar érezhetjük, hogy milyen jól tettük, hiszen ez a sok negatív érzés átfordul, és azonnal más szemszögből szemlélhetjük életünket. Ha kimerültek, gémberedettek vagyunk, fájnak az izmaink és reménytelennek érezzük magunkat, nagyon sokat segíthet a sport. Egy alapos bemelegítés utáni, könnyű kényelmes edzés rövid időn belül helyre rázhat bennünket mind mentálisan, mind fizikailag, és így edzésünk dinamikáját is hamar megnövelhetjük.

  • A kezdeti nehézségeken sokat segíthet, ha kicsiben kezdünk, először csak rövid ideig és könnyű testmozgást végezzünk.
  • Sokat segít, ha arra a napszakra ütemezzük az edzést, amikor általában a legfrissebbek vagyunk.
  • Mindenképpen olyan mozgást végezzünk, amit szeretünk és nem csak kötelességtudatból csináljuk.
  • Fontos, hogy kényelmes, nyugodt körülmények között edzünk.
  • Jutalmazzuk meg magunkat az edzés végén, egy forró fürdővel, némi finomsággal, vagy egy jó könyvel, filmmel.
  • Próbáljuk meg a sportolást egy szociális tevékenységgé alakítani, vonjuk be családtagjainkat, barátainkat is, mindjárt könnyebb lesz túllendülni a kezdeti nehézségeken.

https://www.helpguide.org/articles/healthy-living/the-mental-health-benefits-of-exercise.htm

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu