Főoldal / Hírek / Érdekességek / Elixír-e a testedzés?

Érdekességek

Elixír-e a testedzés?

2017.01.30

Mivel szervezetünk az időszámítás kezdete óta magas fizikai aktivitáshoz alkalmazkodott, így rendkívül káros következményei lehetnek az egészségre az alacsony fizikai aktivitásnak.

Kutatások igazolják, hogy a magasabb VO2max szinttel rendelkező egyének jobban ellenállnak a szív- és keringési betegségek kialakulásának. Egy kanadai vizsgálat során megállapították, hogy akiknek 1981-88 között magas VO2max szintjük volt kevesebb arányban lettek túlsúlyosak 2002-2004 között, mint azok, akiknek alacsonyabb volt az előbb említett értéke. Mivel a túlsúly nagy rizikófaktora a betegségek kialakulásának, így megállapítható, hogy a magasabb VO2max szinttel rendelkezők kevésbé vannak kitéve az ebből az okból bekövetkező betegségeknek.

A kutatások (humán, illetve állatokon végzett vizsgálatok egyaránt) azt a feltevést is bizonyítják, hogy a magasabb VO2max szinttel rendelkezők jobban ellenállnak a rákos megbetegedéseknek, illetve szervezetük jobban védett az életkor előrehaladtával kialakuló elváltozásokkal szemben is.

A rendszeres fizikai aktivitás, a magasabb VO2max szint segít az időskor idegrendszeri leépüléséinek a csökkentésében, valamint lassítja ezen folyamatokat. A testedzés serkenti az úgynevezett „housekeeping” enzimek aktivitását, amelyek az oxidatív sérülés csökkenésében játszanak szerepet. A fizikai aktivitás a mozgástanulásra, illetve a memóriára gyakorolt hatásával növeli a hippocampus nagyságát. A testedzés serkenti az új erek képződését, növeli az inzulinbontó enzimek aktivitását (ezek az enzimek a béta-amyloidot bontják, amelyek felszaporodása összefüggésben van az Alzheimer-betegséggel).

Összefoglalva: a kísérletek, megfigyelések bizonyítják, hogy a testedzés, a rendszeres fizikai aktivitás javítja a működését és az ellenállását az egyes szervrendszereknek. Az átlagnál magasabb VO2max szint pedig nem csak a múltban növelte a túlélés esélyét, hanem a mai világban is hozzájárul a betegségek kialakulásának csökkentéséhez.

 

Simon Réka

Forrás: Radák Zsolt, Lacza Gyöngyvér - Orv. Hetilap, 2013 154, 764-768
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu