Főoldal / Hírek / Érdekességek / A magas vérnyomás betegség és a fizikai aktivitás

Érdekességek

A magas vérnyomás betegség és a fizikai aktivitás

2017.12.30

Egy 2002-es tudományos elemzés (meta-analízis), - amely egy millió ember adatain alapszik - lineráris kapcsolatot mutatott a kardiovaszkuláris halálozás kockázatának csökkenése és a csökkent vérnyomás között, vagyis amikor a szisztolés vérnyomás 115 Hgmm alatt, míg a diasztolés 75 Hgmm alatt volt. Megfigyelték, hogy 20 Hgmm-es csökkenés a szisztolés vérnyomásban és 10 Hgmm-es a diasztolésban felére csökkentette a kardiovaszkuláris elhalálozás kockázatát.  A tudományos definíció szerint a 140 Hgmm feletti szisztolés és a 90 Hgmm feletti diasztolés érték számít magas vérnyomásnak

A rendszeres fizikai testedzés bizonyítékon alapuló hatása (evidence based):

Számos meta-analízis kimutatta, hogy a testedzés pozitív hatással van a vérnyomásra, mind normális, mind magas vérnyomás esetén. Egy 2013-as meta- analízis vizsgálta a kevesebb, mint négy hetes edzés (állóképességi, dinamikus, izometriás és kombinált) eredményét. Megállapították, hogy a rendszeres állóképességi, a dinamikus erőedzés, illetve az izometrikus erőedzés csökkentette a szisztolés és a diasztolés vérnyomást is, míg a kombinált edzés csak a diasztolést csökkentette. Kisszámú izometriás edzést vizsgáló tanulmány azt mutatta, hogy ennek az edzésformának van a legnagyobb potenciálja a szisztolés vérnyomás csökkentésére.

Az adatokból megállapították, hogy a „jó” HDL koleszterin szintjére is pozitív hatással volt a rendszeres testedzés.

Mögötte rejlő lehetséges mechanizmus: Az edzés következtében bekövetkező csökkenő vérnyomásnak több oka is lehet, és úgy tűnik, hogy ez a testsúlycsökkentéstől független. Az okok: neuro-hormonális, érrendszeri, és strukturális adaptáció, alkalmazkodás. Csökkent katekolamin szint illetve csökkent szimpatikusan előidézett vazokontrakció figyelhető meg.

Ajánlott edzéstípus:

Mind az orvosi ellátást kapó (pl. gyógyszert használó), mind az orvosi ellátást nem kapó páciensekre kifejezetten pozitíven hat a rendszeresen végzett fizikai aktivitás. Legyen az állóképességi, dinamikus-erő, vagy izometriás edzés.

Kontra-indikáció, ellenjavallat:

Az amerikai sportorvosi kollégium állásfoglalása szerint, (American College of Sport Medicine, ACSM): akiknek a vérnyomása kifejezetten magas (nagyobb, mint 180/105), azoknak a gyógyszeres kezelés előtt nem szabad elkezdeni sportolni. Ebben az esetben ugyanis emelkedett a kockázata annak, hogy valaki agyvérzést (stroke) kapjon vagy hirtelen szívhalál miatt elhalálozzon.  A fizikailag aktív, de nem túl magas vérnyomással rendelkezők esetében ezt a rizikót nem állapították meg, viszont ACSM javaslata ebben az esetben is az, hogy legyünk óvatosak a magas intenzitású dinamikus gyakorlatoknál és extrém súlyok használatával, erőedzés közben.

Juhász Benjámin, Testnevelési Egyetem

Exercise as medicine – evidence for prescribing exercise as therapy in 26 different chronic diseases című cikk alapján
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu