Főoldal / Hírek / Érdekességek / A küzdősportok emelik az oxitocin termelést

Érdekességek

A küzdősportok emelik az oxitocin termelést

2020.04.28

Számos vizsgálat során bebizonyították, hogy az oxitocin nevű hormon, az emlősök életében fontos szerepet tölt be a szociális, a gyermek-szülő, a romantikus, a gyermeki kapcsolatban, és más olyan preszociális viselkedésben, mint a bizalom és az együttműködés. Ezért nem meglepő, hogy több tudományos kutatás célja volt az endogén (szervezet által termelt) oxitocin-szint emelése.

Egy tudományos vizsgálat eredményeit ismertető tanulmányban arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a hagyományos harcművészetek, illetve azon alapuló sportok gyakorlása során, ahol együttműködő interakciókra van szükség, milyen változások következnek be az oxitocin-szintben. Ennek kivizsgálásához 68 kezdő és ugyanennyi haladó Jiu Jitsu (ősi japán harcművészet) küzdősportolót hasonlítottak össze. Az oxitocin meghatározásához a mintát - közvetlenül az edzés előtt, majd az intenzív edzés szakasz után és a levezető szakasz végén is nyálból vettek. A minták elemzése után kiderült, hogy az oxitocin szint közvetlenül az intenzív szakasz után megemelkedett majd a levezető szakasz végére visszaállt a kiindulási normál értékre. A két vizsgálati csoport adatainak összehasonlításánál ebből a szempontból nem találtak statisztikailag alátámasztható különbséget, viszont azoknál, akiknél a földharc erőteljesebb volt, ott az oxitocin szint emelkedését figyelték meg, szemben azoknál, ahol az ütés és rúgások gyakorlására került sor. Ezekkel az eredményekkel, tehát a fizikai érintkezés pozitív hatását támasztották alá a vizsgálat során.

Ezekkel a számszerűsíthető élettani információkkal alátámasztható az a feltételezés, hogy a különböző társadalmi diszfunkciók (autizmus, spektrumzavar, skizofrénia, magatartási problémák) kezelhetők küzdősportokkal, hiszen ezekben az esetekben az oxitocin szint emelkedett.

 A kapott eredményekből megállapítható, hogy a hagyományos orvosi terápia kiegészítése sporttal kiváló segítség lehet a felsorolt betegségek terápiájának esetében!

https://ncbi




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu