Főoldal / Hírek / Érdekességek / A gyermekkori akut limfoblasztos leukémia esetén az alvás-ébredés zavara is okozhatja a kialakuló fáradtságot

Érdekességek

A gyermekkori akut limfoblasztos leukémia esetén az alvás-ébredés zavara is okozhatja a kialakuló fáradtságot

2020.07.07

Az alább bemutatandó tanulmányi kifejezett célja volt, hogy összehasonlítsa az alvás-ébrenlét ritmusát, a melatonin hormon-szintet és a rák okozta fáradtságot az akut limfoblasztos leukémiás (LL) gyermekeknél és egészséges társaiknál. Ezen értékelték még az alvás-ébrenlét és a rák okozta fáradtság közötti összefüggéseket.

A vizsgálatba bevonták az összes ilyen típusú betegségben szenvedő 2-18 év életkorú holland beteget. Az alvás-ébredési ritmusokat aktivitásmérő segítségével vizsgálták és meghatározták a következő változókat:

- napközbeni stabilitás (IS): a magasabb IS a nagyobb stabilitást tükrözi;

- napközbeni változékonyság (IV): az alacsonyabb IV kevesebb megszakítást jelez;

- L5 és M10 értéket: tehát az aktivitás mértékét az öt legkevésbé és a tíz leginkább aktív időszak (óra) alatt, valamint a relatív amplitúdót (RA), vagyis az L5 és az M10 arányát: a magasabb RA egy erőteljesebb ritmust tükröz.

A melatonin hormon metabolitját, a 6-szulfatoxi-melatonint (aMT6) a vizeletben vizsgálták A rákkal összefüggő kimerültséget a nemzetközi standard-nek megfelelően a PedsQL többdimenziós kimerültség skálájával értékelték. Regressziós modellek segítségével az alvás-ébrenlét ritmusát, az aMT6-kat és a rákos fáradtságot hasonlították össze az egészséges gyermekek értékeivel, és minden betegnél megvizsgálták az alvás-ébrenlét eredményeit és a rákos fáradtság közötti összefüggéseket.

Összesen 126 beteg vett részt (válaszarány: 67%) a vizsgálatban. A kapott eredmények alapján az IS, RA és M10 értéke jelentősen alacsonyabb volt a betegekben, mint az egészséges gyermekekben. Az aMT6 szintje hasonló szintet mutatott az egészséges gyermekekkel összevetve. Az LL-ben szenvedő betegek jelentős mértékekben jobban elfáradtak, mint az egészséges gyermekek. Az alacsonyabb IS, RA és M10 szám és magasabb IV szignifikánsan társult a szülők által jelentett, rákos betegségek okozta fáradtsághoz. Az alvás-ébrenlét és a rák okozta fáradtság közötti kapcsolat nem volt statisztikailag szignifikáns.

Az eredmények alapján kijelenthető. hogy az alvás-ébrenlét ritmusának zavara több daganatos betegséggel kapcsolatos fáradtsággal alakul ki gyermekkori LL betegekben.

Összefoglalva megállapítható, hogy az alváshigiénia javítását és a testmozgást ösztönző beavatkozások csökkenthetik a rákkal összefüggő kimerültséget.

https://academic.oup.com/sleep/advance-article/doi/10.1093/sleep/zsz320/5691200




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu