Főoldal / Hírek / Érdekességek / A gyaloglás pszichikai és egészségügyi előnyei

Érdekességek

A gyaloglás pszichikai és egészségügyi előnyei

2021.04.26

Számosan esküsznek a rendszeres gyaloglás egészségügyi és pszichológiai előnyeire.

IGAZUK VAN!

 Tekintsük át öt pontban, hogy miért is van ez így.

1. A séta csökkenti a stresszt, javítja és növeli az önbecsülést

Aki egy stresszes szituáció után valamikor is elment már egy kiadósat sétálni az tudja, hogy sokkal nyugodtabban és össze szedettebben tért vissza.

Ma már tudjuk, hogy a COVID-19 járvány okozta – az eddigi amúgy is feszültebb életünk - további stresszt kiváltó helyzetet okozott életünkben. Nemcsak az otthoni többféle szereppel (munka, háztartás) kell megküzdenünk és a szoros időbeli korlátokkal kell szinte cirkuszi mutatványként zsonglőrködünk, hanem esetlegesen önmagunk és családtagjaink megbetegedése miatt, valamint gazdasági és érzelmi kérdésekkel is szembesülünk nap, mint nap. 

A séta ezekben a helyzetekben is segíthet.

Növeli a pulzusunkat, csökkenti a napi stressz szintünket, és minimalizálja annak esélyét, hogy valamiféle keringési-szív problémák lépjenek fel, mint például stroke, infarktus.

A szakirodalomban számos tanulmány is megerősíti, hogy a gyaloglás előnyös a hangulatunk romlása miatt is, azáltal, hogy felszabadítja szervezetünkben a boldogsághormonnak nevezett kémiai anyagokat, vagyis az endorfinokat. 

2. Naponta csak 30 perc sétával már segíthetjük, hogy csökkentsük testsúlyunkat.

A gyaloglás a fogyókura egyik legjobb módszere   - viszonylag könnyen elvégezhető, nem erőlteti meg az ízületeket (persze, ehhez elengedhetetlen egy jó cipő), ingyenes és ha társaságban csináljuk még szórakoztató is, bár sokan kifejezetten egyedül szeretnek gyalogolni, mert ilyenkor igazán egyedül lehetnek gondolataikkal is. 

A gyaloglással megszerezhető fittség eléréséhez a kezdetekben minden nap 20 perces sétával kezdjük, majd fokozatosan növeljük az időtartamot és az intenzitást is, annak érdekében, hogy elérjük a napi 30 percig tartó un. erőltetett séta szintjét.

Ha ezt már elsajátítottuk, szánjunk rá időt, hogy magasabb szintre emeljük a napi adagot. Soha ne növeljük azonban se az időt, se az intenzitást napi 10% -nál többet, mint az előző hét maximális értéke. Ehhez kiváló segítség lehet egy okos telefonos applikáció és ha készen állunk, akkor növelhetjük a lépések számát az elvárható napi 10 000 lépésre. Sok szakértő ezt a számot a napi egyébként is megtett lépéseken túl számolja.

 

3. A rendszeres séta csökkenti a vérnyomást, javítja az alvást, növeli a napi tevékenységhez szükséges energiát is.

Bebizonyosodott az ide vonatkozó tudományos szakirodalom szerint, hogy a rendszeres sétálóknak kevesebb a szívrohamra és az agyvérzésre az esélye, alacsonyabb lesz a vérnyomása és magasabb az un. egészséges HDL koleszterin szintje, szemben azokkal, akik nem tesznek meg még ennyit sem egészségük és pszichéjük érdekében. 

A gyaloglás tehát csökkentheti a vérnyomást és az LDL, vagyis a rossz koleszterinszintet, csökkentheti számos daganatos megbetegedés kockázatát és ami ebben a járványos időszakban elengedhetetlen javítja az immunrendszerünk működését. SŐT javítja az alvás minőségét, és ébren tartja az energiát.

4. A séták szórakoztatóbbak lépésszámlálóval és haverokkal

A lépések nyomon követése egy lépésszámlálóval ellátott alkalmazással kulcsfontosságú a gyaloglás sikeréhez, akik használják és szeretik ezeket, megfigyelték, hogy kb. 20%-kal többlépést tesznek meg naponta. De miért is? Ez egyfajta jutalom érzést, egyfajta elégedettséget okoz, mert így elérhetjük a lépésalapú teljesítményküszöbünket. 

A közös séta a haverokkal a barátnőkkel jelentősen csökkenti a világjárvánnyal életünkbe „beköltözött” magányt és elszigeteltséget. Ez jó megoldás lehet arra is, ha nem tudjuk eddig megszokott életünket, dolgainkat megcsinálni, mint amihez korábban hozzászoktunk. Amikor a haveroddal sétálunk, akkor pszichésebben még jobban élvezhetjük séta okozta örömöt, beszélgethetünk, megoszthatjuk a napi stresszes állapot okozta gondjainkat másokkal. Arról nem is beszélve, hogy a közös séta során kevésbé koncentrálunk a fizikai megterhelésre.

5. Sokan kétségbe vonják, de azok az emberek, akik legalább 15 percet sétálnak naponta, azok esetében jelentősen megcsappan a harapnivalók iránti vágyakozás érzése.

Egy tudományos felmérés kimutatta, hogy a gyaloglás korlátozhatja a cukor iránti vágyat. A kutatók eredményei szerint a gyaloglás végső soron segít az embereknek a fogyásban nemcsak a szívműködés és az anyagcsere felpörgetésével, hanem a cukros snackek, például a csokoládé utáni vágyakozás megfékezésével is. Rövid sétával az emberek képesek jobban szabályozni a napi cukros csemegék bevitelét, akár a felére is.

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu