Főoldal / Hírek / Érdekességek / ÉVVÉGI FOGADKOZÁS? Az új, 2021-es évben odafigyelek a testsúlyomra!!! Napjaink jellemző problémája: a túlsúly (I. rész)

Érdekességek

ÉVVÉGI FOGADKOZÁS? Az új, 2021-es évben odafigyelek a testsúlyomra!!! Napjaink jellemző problémája: a túlsúly (I. rész)

2020.12.31

Túlsúlyosnak lenni egy összetett probléma, melynek egyik összetevője, hogy a testünkben rendkívül magas a zsír mennyisége, illetve aránya.

Az elhízottság sajnos korántsem csak esztétikai kérdés. Ez egy olyan globális egészségügyi probléma, mely nagy mértékben növeli számos komoly népbetegség kialakulásának az esélyét, úgy, mint a szívinfarktus, stroke, I. típusú cukorbetegség, magas vérnyomás és egyéb keringési betegségek és számos rákos megbetegedés.

Szinte nincs olyan betegség, amely ne lenne súlyosabb lefolyású, amikor elhízással társul. Amennyiben csak a napjainkat leginkább foglalkoztató és súlytó helyzetet vizsgáljuk, mint a COVID-19 pandémia. A súlyos állapotú és komoly következményekkel járó betegek nagy része túlsúllyal kerül kórházba. Ezt számos az utóbbi időben ezen a téren megjelent tudományos közleményben is olvashatjuk

Több különböző oka van annak, hogy sok ember számára miért olyan nehéz elkerülni az egészségtelen súlynövekedést.

Általában elmondható, hogy az öröklött hajlam, a környezeti hatások, a helytelen és egészségtelen étrend és a mozgásszegény életmód együttesen vezetnek az elhízáshoz.

A jó hír azonban az, hogy már egy enyhe súlyvesztés is jelentős pozitív hatásokkal bír, mind a már kialakult problémák hatékonyabb kezelésben, mind a felmerülő problémák elkerülésében.

A helyes étrend, a rendszeres testmozgás és egy tudatosabb életforma sokat segítenek a fogyásban.

Amikor tehát a 2021-re vonatkozó fogadkozásunkra gondolunk, ezeket a tényezőket, mindenképpen vegyük figyelembe, nem lehet csak egy tényezőt kiemelni, hanem egy komplex átfogó életmód váltásra van szükség.

A gyógyszeres és egyéb kezelési módok további lehetőségeket kínálhatnak.

Tünetek

            Vizsgáljuk meg melyek is azok a tünetek, amikor már túlsúlyról beszélünk, leginkább akkor, amikor a testtömeg-indexünk (BMI) 30, vagy annál magasabb szám. Hogy meghatározzuk a testtömeg-indexünket, ahhoz a kilogrammban megadott testtömegünket el kell osztanunk a méterben mért testmagasságunk négyzetével. Természetesen különböző életkorban a számok is különböznek, illetve a BMI index nem közvetlenül a testzsírt méri, így előfordulhat, hogy például testépítők esetében a BMI index annak ellenére 30 feletti, hogy alacsony a testükben a zsír mennyisége. Az alábbi táblázat jól foglalja össze az elmondottakat, megfigyelhető, hogy az életkornak is nagy szerepe van, hiszen a változó hormonháztartás komoly tényező lehet és a kor előrehaladtával változnak az értékhatárok.

Életkor

Soványság

Ideális testsúly

Túlsúly

Elhízás

Súlyos
elhízás

18 - 24

< 19

19 - 24

24 - 29

29 - 39

> 39

25 - 34

< 20

20 - 25

25 - 30

30 - 40

> 40

35 - 44

< 21

21 - 26

26 - 31

31 - 41

> 41

45 - 54

< 22

22 - 27

27 - 32

32 - 42

> 42

55 - 64

< 23

23 - 28

28 - 33

33 - 43

> 43

65+

< 24

24 - 29

29 - 34

34 - 44

> 44

Milyen esetben forduljunk orvoshoz?

            Ha nyugtalanítanak az esetlegesen felmerülő, túlsúly okozta egészségügyi problémák mindenképpen forduljunk orvoshoz, szakemberhez és egyeztessünk, hogy mi lenne a számunkra leghatékonyabb kezelési módszer. A szakemberekkel (orvos, dietetikus, táplálkozástudományi szakember, mozgásterapeuta, életvezetési tanácsadó, pszichológus) közösen meg lehet állapítani a helyzet súlyosságát és annak megfelelően eldönteni, hogy mit tegyünk egészségünk érdekében. (folytatjuk)

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obesity/symptoms-causes/syc-20375742




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu