Főoldal / Kutatások, képzések / Hazai kutatási eredmények / Sokba kerül betegnek lenni

Sokba kerül betegnek lenni

Egyes elemzések szerint, a lakosság várható élettartamának egy évvel történő növekedése 4%-os gazdasági növekedést indukálhat, egy megmentett életév három millió dollár megtakarítást jelenthet. Különösen kényes téma ez hazánkban, ahol a lakosság 77%-a mozgásszegény életmódot folytat, vagyis fizikailag inaktív (Eurobarométer 2010)

Egy 2010-es tanulmány azt vizsgálta, hogy mekkora terhet jelent a magyar nemzetgazdaság számára a fizikai inaktivitás, a társadalom mely szereplői viselik az ebből eredő terhet, illetve mennyivel csökkenthetők a táppénzköltségek, ha életmódot változtatunk, és többet mozgunk. Az eddig elvégzett költséghatékonysági vizsgálatok azt támasztják alá, hogy a világ bármely részén olcsóbb a fizikai aktivitás fokozásával a betegségek megelőzése, mint a gyógyszeres kezeléssel egészségjavulást elérni.

A kutatás alapjául az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai és egy, a téma kapcsán elvégzett, közel 1200 fős országos kérdőíves kutatás eredményei szolgáltak.

Nemzetgazdasági szinten a betegségeknek vannak közvetlen költségei és közvetett terhei. Az utóbbi kapcsán meg kell említenünk, hogy a közvetett terheket a betegségek és az inaktivitás esetében közvetett költségeknek nevezni azért nem helytálló, mert nem feltétlenül konkrét költségekről van szó, hanem sokkal inkább veszteségekről, többletteherről, esetleg elmaradt bevételekről beszélhetünk.

A betegségek közvetlen költségei között a betegséggel közvetlen kapcsolatban lévő kezeléseket, gyógyszereket és egyéb térítéseket tartjuk számon. A közvetlen költségeket hazánkban alapvetően az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza, azonban nem szabad eltekintenünk az OEP finanszírozáson kívüli betegszabadságok kiadásáról és a magánkiadásokról sem, amelyek közvetlenül a társadalom tagjait terhelik.

2005-ben a betegségek gazdasági terhei összesen több mint 2526 milliárd forintot tettek ki, ami az akkori GDP 11,49%-ára rúgott. A betegségek terheinek majdnem 83%-át a közvetlen költségek tették ki, és ez a tétel a 109 milliárd forintos táppénz-kiadás az összes közvetlen költségnek kevesebb mint 5%-át jelentette. A lényegesen alacsonyabb súlyú közvetett terhek több mint 430 milliárd forintot jelentettek, ami a 2005-ös GDP 1,97%-a volt.

2009-re a betegségek gazdasági terhei 3019 milliárd forintra, az adott évi GDP 11,6%-ára nőttek. A betegségek terheinek ebben az évben 84,25%-át tették ki a közvetlen költségek, amelynek 4%-át sem érte el a 101 milliárd forintos táppénzkiadás. A közvetett terhek 475 milliárd forintra emelkedtek, ami a 2009- es GDP 1,83%-t tette ki.

A tanulmányban közölt kutatási eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a fizikai inaktivitás csökkentésével milyen hatalmas összegeket lehetne megspórolni nemzetgazdasági, társadalmi és egyéni szinten egyaránt.

 
Forrás: Magyar Sporttudományi Szemle, 2012/3.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó oldalak

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu