Főoldal / Kutatások, képzések / Hazai kutatási eredmények / Hangulatjavító 3 perc?

Hangulatjavító 3 perc?

Magyar szakemberek által végzett felmérés mutatta be a szakirodalomban először, hogy már a 3 percig tartó könnyed testmozgás is mérhető változást idézhet elő az ember közérzetében.

A testmozgás pozitív pszichológiai hatásáról nagyon sok tudományos, mélyreható kutatásokon alapuló anyag jelent meg. Abban minden szakember egyetért, hogy az időtartamban és intenzitásban eltérő mozgásfajták egyaránt pozitív hatással vannak a közérzetre és az érzelmi állapotra. Megkérdőjelezhetőek ugyanakkor azok a fiziológiai elméletek, amelyek kizárólag az edzés intenzitását vélik mérvadónak a pszichés állapot javulásában. Az alábbiakban bemutatott felmérés arra kereste a válasz, hogy okozhat-e, és ha igen, mi okozza a rövid ideig - akár 3 percig - tartó mozgás hangulatjavító hatását.

A vizsgálatban 155 rekreáció- és sportszervező képzést kapó magyar egyetemista (53 férfi és 102 nő) vett részt, akik hasonló szociokulturális háttérrel és etnikai hovatartozással rendelkeztek. A vizsgálat során az egyetemistákat két csoportra osztották, az egyik csoport 3 perces gyakorlatsort végzett, míg a másik csoport 3 percig nyugodtan ült.

A résztvevők közérzetüket egy tételes (10 pontos) ún. Likert-skálán értékelték a testmozgás (illetve a pihenés) előtt és után. Az eredmények azt mutatták ki, hogy a testgyakorlást végzők jobban érezték magukat 3 perc után, míg a kontrollcsoport tagjainak a közérzete nem változott.

Ezek az eredmények az elsők a szakirodalomban, amelyek azt mutatják, hogy már 3 perc mozgás is közérzetjavulást okoz. A szakemberek kétféle módon magyarázták a vizsgálat eredményét, amelyek együttesen vagy külön-külön is érvényesek lehetnek: 1) a mozgás okozta magasabb arousal (a szervezet általános izgalmi és éberségi állapota) jobb közérzetet váltott ki, és 2) a mozgás jótékony hatásának ismeretében a résztvevők elvárták a közérzetjavulást. Ez egyfajta placebo hatásként is tükröződött a válaszukban, hiszen mint rekreáció és sportszervező hallgatók nagyon sok információval rendelkeznek a sport és a testedzés pozitív hatásairól.

A kutatás a tervek szerint folytatódik más populációkban és a két tényező részletesebb vizsgálatával kibővítve. Addig is az itt ismertetett kutatás eredményei jó alapot adnak arra, hogy a rövid idejű mozgás pozitív pszichológiai hatása beépüljön a mindennapok gyakorlatába, és tudatosan alkalmazzuk a tanulás, munka, vagy más tevékenység során.

A felmérésről bővebb információ itt található »

Forrás: Magyar Sporttudományi Szemle, 2012/3.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó oldalak

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu