Főoldal / Kutatások, képzések / Hazai kutatási eredmények / Fiatal generációk fizikai állapotát mérte fel a Magyar Sporttudományi Társaság

Fiatal generációk fizikai állapotát mérte fel a Magyar Sporttudományi Társaság

Rég nem szorul már bizonyításra, hogy a fizikai aktivitás összefügg az egészségmegőrzéssel. Számos betegség eredeztethető a mozgásszegény életmódból, a nem megfelelő táplálkozásból és ezek egyik első következményéből, az elhízásból.

Amerikában már több éve elindult az Exercise is Medicine program, amely mind a prevencióban, mind pedig a betegségek kezelésében alkalmazza a rendszeres testmozgást. Ott már személyre szabottan akár receptre is felírják a háziorvosok a mozgást a pácienseknek. A program hazai adaptációjának szakmai képviselője a Magyar Sporttudományi Társaság, amely most általános és középiskolások, valamint egyetemisták átfogó állapotfelmérését végezte el. A Mozgás=Egészség program keretében végzett vizsgálatban résztvevő általános és középiskolások (N=276) jelentős részének testösszetétele és motorikus teljesítménye nem volt megfelelő, ami rendszerint nem megfelelő táplálkozással és élettani jellemzőkkel, az egyetemistáknál (N=287) pedig a közérzet, a teljesítőképesség és az egészségi állapot kedvezőtlen szubjektív megítélésével is társult.

A kötelező iskolai testnevelés órák némileg enyhítenek a helyzeten, de az egyetemistáknál ennek hiányában már sokkal többen hagynak fel a rendszeres testmozgással.

A felmérés részletei a júliusi Népegészségügyben olvashatók.Valamint letölthető ide kattintva.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó oldalak

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu