Főoldal / Kutatások, képzések / Hazai kutatási eredmények / A Nordic Walking hatása a hagyományos gyaloglással és rezisztencia edzéssel összevetve.

A Nordic Walking hatása a hagyományos gyaloglással és rezisztencia edzéssel összevetve.

(Effects of Nordic Walking compared to conventional walking and band-based resistance exercise on fitness in older adults). Nobuo Takeshima és mtsai (National Institute of Fitness and Sports in Kanoya): J Sports Sci Med 2013;12:422.

A Nagoya város lakosaiból verbuválódott 17 tagú, hetven év körüli Nordic Walking (NW) csoport 12 héten át heti háromszor 1-1 órát töltött el a városi park aszfaltútján edzéssel, melyek effektív ideje 30 majd 40 perc volt és az intenzitása is fokozódott. A hagyományos gyalogló csoport hasonlóan edzett. A rezisztencia-edzés heti két alkalommal folyt, fő eszköze a rugalmas szalag (Thera-Band) volt, hasonló edzésidőkkel. 78-90 százalékos volt a résztvételi arány. A teljesítőképesség javulását egyszerű eljárásokkal, csekély műszerezettség igénnyel mérték meg (ezek leírása is elolvasható a szabadon hozzáférhető közleményben, emiatt is került referálásra). A kardiorespiratórikus fittség—a 12 perces, Cooper teszteredmény—a NW csoportban 10,9, a csak gyalogló csoportban 10,6 százalékkal javult, de a NW edzés fő előnye a felsőtest erejének a fejlődése. A rezisztencia-edzés nem növelte a kardiorespiratórikus fittséget. A hajlékonyság és az egyensúlyozó-képesség mindegyik csoportban javult.

(Emlékeztető: a „mindenkinek ajánlott” fizikai aktivitás lehetőleg a hét minden napján legalább 30 perc (heti 150 perc) aerob, mérsékelten-közepesen lihegtető bármely aktivitás, emellett hetente kétszer rezisztencia edzés az izomerő és a metabolikusan aktív izomtömeg megtartására. A Nordic Walking részben egyesíti a kétféle edzéshatást. Különösen hatékony, ha emelkedőn felfelé gyalogolunk a hosszú botok (Pole Walking) segítségével—pl. a Normafa lejtőn. A mozgásféleségek sok tucatja lenne művelhető, akár egy szobában is.)

Apor Péter dr.

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu