Főoldal / Hírek / Nemzetközi hírek / Napi 2000 lépéssel csökken a cukorbaj előtt állók szívrohamkockázata

Nemzetközi hírek

Napi 2000 lépéssel csökken a cukorbaj előtt állók szívrohamkockázata

2013.12.20

Napi 2000 lépéssel, vagyis már napi 20 perc gyaloglással jelenetősen csökkenthető a cukorbetegséget megelőző állapotban lévő páciensek szívrohamának és agyvérzésének kockázata - derült ki egy friss kutatásból.

A cukorbetegséget előre jelző tünet a csökkent glükóztolerancia (Impaired Glucose Tolerance, IGT). Egy nagy léptékű nemzetközi kutatás arra a következtetésre jutott, hogy azok az IGT-vel diagnosztizált páciensek, akik egy éven át napi kétezer lépésnyi sétát tettek, nyolc százalékkal csökkent a súlyos szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

A világon mintegy 344 millióan, a felnőttek csaknem 8 százaléka szenved glükózintoleranciában, számuk 2030-ra 472 millióra emelkedhet, mivel a Föld népessége öregszik, és az egészségtelen étrend is a cukorbetegség kockázatát növeli.

Thomas Yates, a kutatás vezetője, a Leicesteri Egyetem tudósa elmondta: az IGT erősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Az sok tanulmányban olvasható, hogy a testmozgás kedvezően hat az IGT-vel élők egészségére, ám ez az első kutatás, mely pontosan meghatározza, mennyi sétával lehetséges a szívbetegség, a szélütés és a szív- és érrendszeri okokból bekövetkező halál kockázatát csökkenteni.

Yates kutatócsoportja 40 ország több mint 9300 betegének adatait elemezte. Mindannyiuknál IGT-t diagnosztizáltak, és szívbetegek is voltak, vagy legalább a szív- és érrendszeri betegségek egy kockázati tényezője kimutatható volt náluk. Minden résztvevőt életmód-változtatási programmal látták el, hogy segítsék a fogyásukat, csökkentsék a zsírfogyasztásukat és heti 150 percre növeljék a testmozgásukat.

Egy hétig lépésszámláló (pedométer) mérte a szokásos sétáik hosszát a kutatás elején és egy év elteltével. Azt találták, hogy a szokásos tevékenységen felül megtett napi kétezer lépés tíz százalékkal csökkentette a szívbetegség kockázatát. Minden további, naponta megtett kétezer lépés újabb nyolc százalékkal kisebb szívbetegség-, szívroham-, illetve szélütéskockázatot eredményezett.

Yates elmondta: kutatásuk bizonyította eddig a legnagyobb erővel, milyen fontos a magas kockázattal élő páciensek számára a fizikai ktivitás. Hozzátette: az extra séta kedvező hatásai a testsúlytól és a korábbi testmozgás mennyiségétől függetlenül is jelentkeztek.

 

(forrás: MTI)
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu