Főoldal / Hírek / Nemzetközi hírek / Egyre fiatalabbakat sújt szélütés az egész világon

Nemzetközi hírek

Egyre fiatalabbakat sújt szélütés az egész világon

2013.10.30

Világszerte egyre fiatalabbakat sújt a szélütés - derült ki egy nagyszabású elemzésből. A kutatók szerint a betegek száma 2030-ra meg is duplázódhat.


Bár a szélütés kockázata az életkorral drámaian emelkedik, a fiatalabbaknál tapasztalt aggasztó kockázati tényezők – a mozgásszegény életmóddal is összefüggő túlsúly, cukorbetegség és magas vérnyomás - arra utalnak, ők is egyre érzékenyebbek a betegségre.

A szélütés (stroke) világszerte második a vezető halálokok között, és gyakran vezet tartós fogyatékossághoz is. Többnyire akkor lép fel, amikor egy vérrög elzárja az agy egyik erét. A stroke-ot jelző tünetek - többek között - a szóformálási nehézségek, az arc, a kar féloldali bénulása. Gyors orvosi segítség híján maradandó károsodásokat, beszéd- és memóriazavart, bénulást és részleges látásvesztést is szenvedhet a beteg. A The Lancet orvosi hetilapban megjelent elemzés szerzői több mint száz, szélütésen átesett betegekről 1990 és 2010 között készült tanulmányt vizsgáltak. Azt fedezték fel, hogy a stroke előfordulása egynegyedével emelkedett a 20-64 évesek körében, akik egyébként az összes szélütéses páciens egyharmadát teszik ki.

A stroke leggyakrabban Kelet-Ázsiában, Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában fordult elő, legkisebb esetszámot Afrikában és a Közel-Keleten tapasztaltak. Az Egyesült Államokban már korábban is tapasztalták a kutatók, hogy egyre több fiatalt és középkorút érint a betegség, miközben az idősek körében csökkenést mutattak ki. 

A stroke kialakulásának esélye életmódváltással, rendszeres testmozgással és megfelelő táplálkozással lényegesen csökkenthető. A fizikai aktivitás pedig a már stroke-on átesett betegek kezelésében is fontos terápiás eszköz lehet.

 

 

forrás: MTI

    
		


Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu