Főoldal / Hírek / Nemzetközi hírek / Európai Mozgásgyógyszer Mozgalom

Nemzetközi hírek

Európai Mozgásgyógyszer Mozgalom

2019.10.07

„Mozgásgyógyszer” a testmozgással és a gyógyítással foglalkozó tudományterületeket öleli fel és globálisan keresi a lehetséges megoldásokat a világszerte terjedő fizikai inaktivitás veszélyeinek ellensúlyozására. A mozgásszegény életmód bizonyítottan hozzájárul számos krónikus betegség (kóros kövérség, mozgásszervi-, szív- és keringési elváltozások, daganatos betegségek, csontritkulás, cukorbetegség, etc.) kialakulásához és annak súlyos népegészségügyi, társadalmi-gazdasági következményeihez. Ezzel szemben az egészségközpontú, rendszeres testmozgás betegségmegelőző és gyógyító hatású, amivel jobb életminőségben hosszabbodhat meg az életkor.

 Az európai Mozgásgyógyszer mozgalom által szervezett tudományos rendezvények sorában az ezévinek Hollandia adott otthont, ahol az MSTT Mozgásgyógyszer Szakbizottsága is képviseltette magát.

Az üdvözlések után, - melyet a házigazdák nevében Willem van Mechelen tartott -, az első nap délelőttjének első szekciójában a mozgásgazdag életmód programjának gyakorlati megvalósítási lehetőségei, illetve a nagy mennyiségben rendelkezésre álló eredmények feldolgozásának problematikája került napirendre. Ezt követte egy nagyon érdekes, nagy érdeklődést kiváltott beszámoló egy svéd előadó tolmácsolásában, nevezetesen, hogy milyen módon segítheti elő a sebészeti beavatkozások pozitív kimenetelét, a műtétek előtti mozgásprogram alkalmazása. A számos érdekes előadás közül kiemelendő még, a napjaink életmódjára egyre inkább jellemző, örök probléma, amit egy norvég előadó elemzett: ülni vagy nem ülni? A téma sajnos egyre aktuálisabb és a megoldást epidemiológiai és egyéb kísérletes eljárások segítségével mutatta be.

Az első nap délutáni szekciójában a mozgásgazdag életmód és a daganatos megbetegedések megelőzése, illetve a mozgásnak a prehabilitációban betöltött szerepéről hangzottak el tudományos beszámolók többek között az USA-ból érkezett előadóktól. Egy német szerző pedig a rendszeres testmozgás és a neuro-degeneratív megbetegedések összefüggéséről tartott előadást. Ezt követte, a gyermekek kognitív funkciói és a mozgás összefüggéséről, illetve a mozgás szerepét a klinikai gyermekgyógyászatban témakört taglaló egy-egy beszámoló, holland és olasz szerzőktől.

Az európai mozgásgyógyszer kongresszus második napjának délelőttjén észak Amerikából érkezett előadók számoltak be a fogyatékkal élők és „a mozgás, mint gyógyszer” megvalósítása és népszerűsítése területén szerzett tapasztalataikról.

A tudományos összejövetel zárásaként a mozgalom helyi szakértői a mozgásgazdag életmód és a marketing, illetve ezen terület etikai kérdéskörét járták körbe.

Összeségében elmondható, hogy a nagy érdeklődés mellett megtartott, immár VIII. európai „Mozgásgyógyszer” Kongresszus, - melyen összesen 13 szakmai előadás hangzott el – elérte célját, hiszen egyre több európai ország szakemberei és döntéshozói ismerik fel a tudományos rendezvények és a kiadványokon keresztül a mozgásszegény életmód és különböző civilizációs betegségek között összefüggések jelentőséget és így elmondhatjuk, hogy napról-napra többen csatlakoznak ezen mozgalomhoz.  
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu