Főoldal / Hírek / Hazai hírek, események / "A magyar lakosság életmódja járványhelyzet idején: táplálkozás, testmozgás és lélek”

Hazai hírek, események

"A magyar lakosság életmódja járványhelyzet idején: táplálkozás, testmozgás és lélek”

2020.12.17

Hogyan hat életmódunkra a koronavírus?

Hiánypótló kötet összegzi a hazai kutatásokat

 

A koronavírus-járvány száz éve nem tapasztalt kihívások elé állított minket, magyarokat is. Azonban úgy tűnik, a napi nehézségek mellett hosszabb távú hatást is gyakorol az életmódunkra, méghozzá sokszor pozitív irányban. Minderről egy friss kiadvány számol be, amely átfogó képet ad a témában folytatott hazai kutatásokról.

 

Hogyan változtak sportolási szokásaink a veszélyhelyzet ideje alatt? Másként választottunk-e a boltokban, és jobban figyelünk-e étkezéseinkre? A megváltozott szokásaink közül miket viszünk tovább a járvány utánra? Ezernyi kérdés, amelyet az elmúlt hónapokban a magyar szakemberek azért vizsgáltak, hogy a most zajló második hullámban, vagy egy esetleges jövőbeli vészhelyzetben az eddigieknél is gyorsabb, pontosabb reakcióval akár további életeket menthessenek meg.

 

Eredményeik, következtetéseik most elérhetővé váltak egy hiánypótló kiadvány formájában, amelyet a projekt elindítója, a Táplálkozás, Életmód és Testmozgás Platform Egyesület (TÉT Platform) digitális formátumban, ingyenesen tett elérhetővé az érintett egészségügyi szakemberek és az érdeklődő nagyközönség számára honlapján.

 

Prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a kötet előszavában ezt írja: „Ne feledkezzünk meg arról, hogy a vírus elleni küzdelemből a társadalom minden állampolgára kiveheti a maga részét, amely bár sok esetben apróságnak tűnhet, mégis rendkívül fontos.” Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos szerint „A hiánypótló kiadvány lehetőséget biztosít a hazai szakemberek számára az egyénre szabott egészséges életmód kialakításának támogatására, a lakosság pedig járványhelyzeti rendelkezések mellett az itt összegyűjtött jó tanácsok alkalmazásával is sokat tehet saját és környezete egészségének megőrzéséért.”

 

A hetven szerző közreműködésével készült kiadványban több mint egy tucat hazai vizsgálat részletes eredményeit találhatjuk meg, az egyes korosztályoknak ajánlott táplálkozási tanácsok mellett például a koronavírus-járvány lelki egészségünket érintő hatásait is részletesen megismerhetjük. Az életmód harmadik pillére, a testmozgás is nagy hangsúlyt kapott a szerkesztés során. Többek között tájékozódhatunk arról, mennyit mozogtak a diákok vagy a felnőttek a kijárási korlátozások alatt, de még azt is megtudhatjuk, hogyan hatott mindez a testsúlyunkra. A kötetből nem maradtak ki azok az információs anyagok sem, amelyek közérthetően, mégis hitelesen adnak tanácsokat a veszélyhelyzet alatti életmódunkhoz.

 

A TÉT Platform szakmai vezetője, Antal Emese dietetikus, szociológus szerint a tanulmánykötet amellett, hogy rendszerezi a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tudásunkat az életmód területén, hozzájárulhat a veszély csökkenéséhez is: „Tény, hogy életmódunk, ezen belül is a testmozgás és a táplálkozás jelentősen befolyásolja immunrendszerünk működését, így az egészséges életmód nem csak számos krónikus betegség kialakulását segíthet megelőzni, de emellett a vírusos fertőzések rizikóját is csökkenti” – tette hozzá a kötet szerkesztője.

 

„A magyar lakosság életmódja járványhelyzet idején: táplálkozás, testmozgás és lélek” című, 150 oldalas kiadvány pdf formátumban ingyenesen letölthető a weboldaláról: https://mstt.hu/wp-content/uploads/2020/12/TP_FK_jarvany_es_eletmod_konyvPDF-1.pdf

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu