Főoldal / Hírek / Hazai hírek, események / Egészségrecept hideg hónapokra

Hazai hírek, események

Egészségrecept hideg hónapokra

2016.03.24

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy a rendszeres mozgás minden időjárási körülmények között jótékony hatással van a szervezetre, és nincs olyan betegség, melynek megelőzésében vagy kezelésében ne lenne hatékony a sport valamilyen formája. Természetesen van különbség a nyári és a téli, szabadban való mozgás között, már csak azért is, mert hidegebb időben több energiát használ fel a szervezet, hiszen biztosítania kell az ún. üzemi hőmérsékletet. A téli regenerálódásnak különösen január-február körül van kiemelt jelentősége, mivel addigra már kimerülnek a tartalékok.
Hidegebb időben a szív erőteljesebben dolgozik, felfrissül a keringés és erősödnek a szívizmok. A szabadban való rendszeres mozgás – legyen az tipikus téli sport, mint a síelés vagy a korcsolyázás, de beszélhetünk futásról, túrázásról is – növeli az állóképességet és erősíti az immunrendszert, így az influenza és a megfázás is elkerülhető. Az extra nyereség pedig, hogy az általános közérzet és a hangulat is jelentősen javul. Nemcsak a megelőzésben, hanem a kisebb betegségek kezelésében, torokfájás, légúti fertőzések leküzdésében is hasznos lehet a kinti mozgás.
Persze néhány dologra kiemelt gondot kell fordítanod, mielőtt útnak indulsz. A folyadékpótlás ugyanolyan fontos, mint nyáron, de kerüld az alkoholos italokat, amelyek fogyasztása becsapja a hőérzetet. Fokozottan oda kell figyelni a bemelegítésre, ami ilyenkor egy kicsit lassabb folyamat. Azt talán meg sem kell említenünk, hogy a magashegyekben végzett sporttevékenység során a megfelelő védőfelszerelések megválasztása a készülődés leglényegesebb mozzanata.
Kulcsfontosságú továbbá a ruházat is: sapka, sál, kesztyű, esetleg szemüveg, vízhatlan cipő vagy bakancs, csapadék és szél ellen védő kabát. Fordíts gondot a réteges öltözködésre, legalulra pedig érdemes olyan ruhadarabot venned, ami felszívja a nedvességet. Bár mindenki hajlamos rá, hogy kimelegedve (főként, ha a nap is süt) lazítson a ruházatán, ekkor lehet a legkönnyebben megfázni. Nem szabad megfeledkezni a szabadon hagyott testrészek, például az arc védelméről sem: krémeket vagy maszkot is használhatsz.
A hideg kedvező élettani hatásait a gyógyászatban is kihasználják. Számos betegséget gyógyítanak krioterápiával (hidegterápia): többek között az ízületi és az érrendszeri gyulladásokat, különböző autoimmun betegségeket, a pikkelysömört, az asztmát és a depressziót. Ilyenkor a szervezetet rövid időre (2-4 perc), megfelelő orvosi ellenőrzés mellett nagyon alacsony hőmérsékleti hatásnak teszik ki. Ennek következtében olyan hormonális és biokémiai változások következnek be a testünkben, melyek révén növekszik a fájdalomcsillapítás iránti érzékenység, fokozódik a bőr és a belső szervek vérkeringése, megnő a természetes védekezőképesség, és komoly pszichés serkentő hatás is kialakulhat. Számos sportágban használják ezt a módszert a regeneráció meggyorsítására, a fáradtságérzet csökkentésére, valamint a fáradt és túlterhelt izmok ellazítására.

www.turistamagazin.hu
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu