Főoldal / Hírek / Hazai hírek, események / Az Európai Mozgásgyógyszer Mozgalom Budapesten tartja éves kongresszusát

Hazai hírek, események

Az Európai Mozgásgyógyszer Mozgalom Budapesten tartja éves kongresszusát

2014.09.12

  Az Európai Mozgásgyógyszer Mozgalom Budapesten tartja éves kongresszusát

Magyar Tudományos Akadémia, 2014. szeptember 15-16.

Budapest, 2014. szeptember 12. Hétfőn kezdődik a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében (Megnyitó: szeptember 15., 14.00 óra) az Európai Mozgásgyógyszer Mozgalom 3 . kongresszusa. A kétnapos tudományos rendezvényen – amelynek rendező házigazdája a Magyar Sporttudományi Társaság – Európa számos országából érkeznek előadók a rendszeres testmozgás egészségmegőrzésben betöltött szerepével foglalkozó tudományterületekről. A konferencia fővédnökei: dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár, dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Globális problémára globális válasz

A „Mozgásgyógyszer” a testmozgással és a gyógyítással foglalkozó tudományterületeket öleli fel és globálisan keresi a lehetséges megoldásokat a világszerte terjedő fizikai inaktivitás veszélyeinek ellensúlyozására. A mozgásszegény életmód bizonyítottan hozzájárul számos krónikus betegség (kóros kövérség, mozgásszervi-, szív- és keringési elváltozások, daganatos betegségek, csontritkulás, cukorbetegség, etc.) kialakulásához és annak súlyos népegészségügyi, társadalmi-gazdasági következményeihez. Ezzel szemben az egészségközpontú, rendszeres testmozgás betegségmegelőző és gyógyító hatású, amivel jobb életminőségben hosszabbodhat meg az életkor.

 

Ennek tudatában több évtizedes fejlesztés után az Egyesült Államokban az Amerikai Sportorvosi Kollégium ( www.acsm.org ) szakmai irányításával 2010-ben elindították a Mozgásgyógyszer (Exercise is Medicine® ‒ EIM) népegészségügyi programot. A program lényege, hogy a szakszerűen megválasztott és adagolt testmozgás az egészségügyi ellátás részét képezze, egészen odáig menően, hogy a testmozgást orvosi receptre írják fe l. Az elmúlt időszakban a kezdeményezés dinamikusan fejlődő tényezővé vált az USA számos államában, s egyben a betegségmegelőzés eredményes, költségkímélő eszköze is. ( www.exerciseismedicine.org )

 

Európa is csatlakozott

Az amerikai kezdeményezéshez hamarosan Európa is csatlakozott. A globális térnyerést a már megalakult 7 regionális központ és 31 tagország mozgásgyógyszer szervezete jelzi. Az Európai Mozgásgyógyszer Mozgalom (EIEIM) nonprofit szervezetként alakult meg 2011-ben a portugáliai Cascaisban a német dr. Jürgen Steinacker professzor vezetésével. 2013-ban Barcelonában már nyolc tagszervezet képviselői írták alá az alapító dokumentumot. A német központ 11 tagszervezetével a mozgalom európai fejlesztésén munkálkodik, eddig két kongresszust rendezett: 2012-ben Berlinben és 2013-ban Frankfurtban. (www.exerciseismedicine-europe.eu) Az idei kongresszust először tartják Németországon kívül, a magyar erőfeszítések elismeréseként Budapesten.
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu