Főoldal / Hírek / Érdekességek / Zselék futóknak

Érdekességek

Zselék futóknak

2015.06.16

A zselék kiváló tápanyagutánpótlásként szolgálnak versenyzés vagy edzés közben. Megfelelő a   szénhidráttartalma, gyorsan felszívódik és még a csomagolással sem kell küszködni használata során. Óránként 30-60 gramm szénhidrát fogyasztása ajánlott, ezért a csomagoláson  érdemes megtekinteni a mennyiségi mutatókat, és az edzésünk során felmerülő igényünk tudatában dönteni. A legfőbb összetevője mindegyiknek a magas glikémiás indexű szénhidrát: maltodextrin, glükóz, szaharóz, dextróz, vagy amilopektin.

Mindemellett B vitaminokkal, aminosavakkal (mint például az arginin), taurinnal, antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal együtt kerülnek forgalomba.

Ezeknek az összetevőknek bármelyike jó rövid, közép vagy hosszútávra is.

A fruktóznak alacsony a glikémiás indexe, ezért ha maratoni vagy ultratávon indulunk, más módon kell szénhidrátot a szervezetbe juttatni. Ha a verseny rövid távú,  5 vagy 10 km, vagy legfeljebb félmaraton, olyan zselét vegyél, amely koffeint is tartalmaz.

Zselék fogyasztása esetén vizet is kell minden esetben a szervezetbe vinni, hiszen ahhoz, hogy a szénhidrát felszívódjon és megfelelően hasznosuljon, vízre van szükség.  Ha nem iszol vizet, vagy szénhidráttartalmú izotóniás italokat, dehidratálódhatsz, mert a szénhidrátok bontásához szükséges vizet a szervezeted a saját szöveteiből fogja kivonni.

Nem szabad rajt előtti órában fogyasztani!

Ha magas glikémiás indexű szénhidrátot a rajt előtti órában fogyasztasz, megnő a kockázata a hipoglikémiának, mert a vérben megemelkedő glükóz szint az inzulin túlzott mértékű elválasztását vonja maga után. Ez sport közben már nem jelent veszélyt, mert fizikai terhelés hatására katekolaminok jelennek meg a szervezetben (adrenalin, noradrenalin és dopamin) és olyan hormonok, mint a glükagon, melyek ezt a hatást kompenzálják. Másrészről az izmok gyorsan felhasználják a glükózt.

Ezt mondja Dr. Clyde Williams, a sporttudományok professzora a táplálkozásnak a teljesítményre gyakorolt hatására:   „A helyes táplálkozás nem fog a sportolóból bajnokot csinálni a hét végére, de a helytelen táplálkozás bajnokból sportolót csinálhat”.


sportlife.es


Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu