Főoldal / Hírek / Érdekességek / TÉVHITEK A HÁTFÁJÁS KEZELÉSÉBEN

Érdekességek

TÉVHITEK A HÁTFÁJÁS KEZELÉSÉBEN

2019.01.28

Mire és kire ne hallgassunk: öt rossz tanács hátfájás esetén!

Mára már a hátfájás népbetegségnek számít, az ülő- és mozgásszegény életmód, a rossz testtartás és a stressz egyik folyományaként alakult globális epidémiává. Ata Pourami kiropraktőr (a gerincoszlopra történő kézzel való ráhatással gyógyító) szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy a betegek elkezdik saját magukat orvosolni, valamint tanácsért nem szakemberhez, hanem a családjukhoz és a barátaikhoz fordulnak.

Összegyűjtöttük a szakember tapasztalatai alapján az 5 legrosszabb tanácsot hátfájás esetén:

1. Tévhit: Az úszás jót tesz a hátfájás leküzdésében, ezért minél többet úszol, annál gyorsabban meggyógyulsz.

Ha ezt a tanácsot betartjuk, még súlyosabb problémákkal találhatjuk szemben magunkat, ha például mellúszásban mozgunk hátfájás esetén még nagyobb fájdalom és gyulladás következik be a szervezetünkben.

2. Tévhit: Melegíteni kell a fájó területet

Pourami szerint az akut problémáknál segítség lehet a napi háromszori 5 és 10 perc közötti jegelés, amellyel a gyulladást csökkenthetjük. Ha az első három napban kihagytuk a jegelést a következőkben lehet meleggel enyhíteni a fájdalmat. Az elektromosan fűthető takaró 20 percig történő alkalmazása hasonló hatású, mint a hideg tapaszé.

3. Tévhit: Pihenjünk

Az izmoknak szüksége van a mozgásra. Ha viszont porckorongsérvünk van, akkor lehetséges, hogy nincs más választás, mint egy kis szünetet tartani, de a kontraktúráknál (ízületi mozgás-beszűkülés) jobb, ha nyújt, bemelegít és sétál az ember. Az ágyban fekvő pihenés izomveszteséghez, a tünetek krónikussá válásához, apátiához és a fájdalom érzet növekedéséhez vezethet.

4. Tévhit: Vedd be ezt a gyógyszert, ez nekem nagyon jót tett!

Manapság az internet segítségével meg lehet keresni a megoldásokat bizonyos esetekben, de ez nem a hátfájás. Ne gyógyítsuk saját magunkat! Ha három napnál tovább fennáll a fájdalom, forduljunk orvoshoz. Ha hirtelen nagy fájdalom érzetünk van, nem kell kivárni a három napot, azonnal forduljunk szakemberhez. Ha átmenetileg tudjuk is magunkat kezelni a baj vissza fog térni, mivel nem a gyökerénél szüntettük meg, csak a tüneteket sikerült ideig-óráig csökkentenünk.

5. Tévhit: Nehogy valaki hozzáérjen a hátadhoz!

A gyógytorna és a kiropraktika során alkalmazott módszerek az érintett területek mechanikus terápiájával segítik a gyógyulást.

sportlife.es
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu