Főoldal / Hírek / Érdekességek / Sportos férfiaknál érelmeszesedés?

Érdekességek

Sportos férfiaknál érelmeszesedés?

2019.03.27

A WHO heti 150 perc fizikai aktivitást ír elő közepestől erős intenzitással végezve. A becslések szerint ezt heti három-négyszeres dózisokban kellen alkalmazni. Az alapja ennek az ajánlásnak, hogy mint ismeretes az állóképességi és erőedzés a kardiovaszkulásris megbetegedések kialakulását csökkenti. Az utóbbi időkben viszont napvilágot látott az a jelenség, hogy az érelmeszesedés a sportolókat is érinti, méghozzá első sorban a férfiakat. Azok a sportolók, akik a WHO ajánlásának 4-5-szörösét teljesítik, - Aengevaeren és munkatársainak kutatása alapján – vannak leginkább kitéve az érelmeszesedésnek

Extrém edzés hipotézis

A kutatók szerettek volna utánajárni a túlzásba vitt mozgás elméletének. Ezért megvizsgálták a plakkok (az érfalban a lipoprotein molekulák felhalmozódnak az érfalban, ezt követi a lágy plakkok kialakulása, azaz a verőér falának közepén jelentkező megvastagodás, majd következik ennek megkeményedése, ami következtében az elzáródás is előfordulhat) összetételét és stabilitását.  Aengevaeren és munkatársai 284 férfi sportolót vizsgáltak, akik közül a legaktívabbakat vetették össze a legkevésbé aktívakkal.

 A tudósok különbséget találtak a legaktívabbak és a legkevésbé aktív sportolók plakkjainak összetételében, méghozzá az előbbi csoport lerakódásai meszesebb összetételűek voltak, a második csoport plakkjainak összetétele viszont vegyes volt.

Ez a megfigyelés alátámasztja azt a bizonyosságot, hogy a vegyes összetételű plakkok és a kardiovaszkuláris problémák között erősebb az összefüggés, mint a meszes lerakódások esetében.

Merghani és munkatársai ugyanerre a következtetésre jutottak, amikor a nem sportoló és sportoló férfiakat hasonlították össze. Sőt a sportolással töltött évek, a mészlerakódás és érszűkület között összefüggés volt megfigyelhető a férfi sportolóknál.

Az állóképességi sportolók plakkjai ártalmatlanok?

Az biztos, hogy a vegyes összetételű lerakódásoknál stabilabbak a meszes plakkok. Az, hogy ezek a lerakódások miért alakulnak ki a nagyon aktív sportolóknál még nem tisztázott, viszont a hátterében a gyulladásos folyamatok állhatnak. Edzés hatására a csont anyagcserében szerepet játszó parathormon, - melynek hatása ellentétes a kalciumcsökkentő kalcitoninéval,  serkenti a csontokból való kálcium felszabadulását és így növeli a vér kálciumszintjét - koncentráció szintje emelkedik, a D3 vitamin és a magnézium szintek is csökkennek. Ez a három tényező hatással van a kálcium-foszfát anyagcserére és a véredények meszesedését okozhatja.

Még jól megalapozott, komoly következtetéseket nem lehet kimondani, vagy levonni, de úgy látszik, hogy a férfiak esetében a sok állóképességi sportolás inkább jótékony hatású, de a kialakuló plakkok pozitívan befolyásolhatják a szív-érrendszeri problémák kialakulását.

A szerzők mégis azt ajánlják, hogy akinél érelmeszesedés jelentkezik, mindenképpen vizsgáltassa ki magát, legyen akár inaktív, akár fizikailag túl aktív egyénről is szó.

zeitschrift-sportmedizin.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu