Főoldal / Hírek / Érdekességek / Napi 20 perc séta a szabadban a leghatékonyabb stressz elleni gyógyszer

Érdekességek

Napi 20 perc séta a szabadban a leghatékonyabb stressz elleni gyógyszer

2019.04.26

Illeszd bele a napi rutinba a parkban vagy természetben sétálást, így csökkentheted a kortizol- szintet! (a kortizol egy hormon, mely fontos szerepet játszik a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában, fokozza a zsírok és fehérjék lebontását).

A természetben sétálás kikapcsolódást nyújt és stressz csökkentő hatású.

Ezt már biztosan érezted, de mostanra több vizsgálatban alá is támasztották tudományosan a fent említett kijelentéseket.

A Michigani Egyetem kutatói most már meghatározták a mennyiségét és rendszerességét annak, hogy a természetben történő sétálás mikor fejti ki az egészségre gyakorolt pozitív hatását. A stressz mérésére a kortizol szintet használták a stresszes embereknél.

Már 20 perc séta elég a természetben ahhoz, hogy csökkentse a stresszhormonok szintjét. Az új vizsgálatban azt mérték, hogy mennyi idő szükséges a természetben ahhoz, hogy a kortizol és az alfa amiláz (a keményítő cukrokká bontását végző enzim) szintje csökkenjen.

A résztvevők nyolc héten keresztül heti háromszor legalább 10 percen keresztül sétáltak a természetben és maguk választották ki a pontos helyszínt (park, város közeli erdő, rét, stb.) és napszakot, valamint a fizikai aktivitás típusát is. A stresszhormon szinteket a nyálból mérték. A stresszcsökkentő hatás már 20 percnél elkezdődött, de a leghatékonyabb a 20 és 30 perces sávban volt.

Kezdjünk el a természetben kikapcsolódni, nem fontos rögtön a sportteljesítmény, kezdetben nyugodtan megpihenhetünk egy padon és hallgathatjuk a madarak csicsergését. Hajrá!

sciencedaily.com
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu