Főoldal / Hírek / Érdekességek / Küzdősporttal csontunk egészségéért?

Érdekességek

Küzdősporttal csontunk egészségéért?

2019.01.20

A küzdősportok és harcművészeti ágak, valamint ezek bármilyen mellékágai nagy népszerűségnek örvendenek manapság. Nemrég jelent meg egy összefoglaló tanulmány, mely szerint ezek a mozgásformák egészségesek a csont számára, ezen belül is a csontsűrűségre fejtik ki pozitív hatásukat. Több mint 200 féle küzdősportot ismerünk, amelyek a judoból, taekwondoból vagy éppen a karate alapjaiból fejlődtek ki. Megkülönböztetünk olyan mozgásformákat, ahol az ellenfél energiáját fordítjuk ellene és az ütéseket és rúgásokat nem teljes erővel mérjük. A másik típusnál az ütések és rúgások erőssége és az ellenfél legyőzése a cél.

A csontok egészsége szempontjából az utóbb említett küzdősport forma a meghatározó, valószínűleg a nagy és sokrétű igénybevétel miatt. A feladatok végrehajtása során a csontok feszültség, nyomás, nyíró erők hatása alatt vannak és sokszor hajlított és csavart helyzetbe kerülnek. A csontozat erősödése a sportág típusától, időtől és az intenzitástól függ. A harcművészetek finomabb változatai nem gyakorolnak ilyen erős pozitív hatást a csontozatra.

Az ezen a területen végzett kutatások szerint a judos fiatalok csontsűrűsége gerinctájékon 22,7%-al, a combcsontban 24,5%-al, és az alkarban 18,3%-al magasabb volt, mint a nem sportoló fiataloké. A karatésok, vagy taekwondósok szintén magasabb és ezáltál egészségesebb értékekkel rendelkeztek a nem sportolókkal összehasonlítva, bár nem olyan kimagaslóan, mint a judosok esetében. Egyéb, más sportágakkal, - mint a csapatsportok, labdajátékok, a kerékpár vagy a futás - összehasonlítva a küzdő sportolók valamivel egészségesebb csontozattal rendelkeztek.

Felmerül ugyanakkor az a kérdés pont a csontritkulás miatt, hogy ezeket a sportágakat a pozitív hatás miatt idősebb embereknek lehet-e ajánlani? A válasz nem annyira egyértelmű, hiszen, aki amúgy is tapasztalt karatézó és már évek óta edzette csontozatát, azoknál nem lehet probléma, de idős korban elkezdeni ezt a sportágat, nagyon kockázatos dolog. A „Soo Bahk Do” például a karate, a taekwondo és különböző egyéb kínai harcművészeti sportágak keverékeként alakult ki és a 40 és 60 év közöttiek csontozatának egészségét szignifikánsan emelte, a vizsgálatok alapján. A „Ving T sund” (VT) – amely szintén kínai küzdősport - pedig a 60 év felettiek számára is ajánlott ée javíthatja csontozatuk állapotát. A Thai Chi például az egyensúly és izomzat edzése szempontjából fontos, de a csontozat egészsége szempontjából nem ismert pozitív hatása. 

Összefoglalva elmondható,

hogy mint minden fiatalkorban elkezdett sport – és a leírtak alapján ebből kiemelve a küzdősportokat – hatékony lehet csontozatunk egészsége szempontjából, sőt kifejezetten ajánlott!! főleg a nők esetében, de az idős korban óvatosan kezdjünk el sportolni, mert pont azok a sportágak, amelyek fiatalon elősegíthették a csontsűrűség növekedését, idős korban kockázatosak lehetnek.

zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu