Főoldal / Hírek / Érdekességek / Hogyan üljünk helyesen a számítógép előtt, ha már nagyon muszáj?

Érdekességek

Hogyan üljünk helyesen a számítógép előtt, ha már nagyon muszáj?

2015.09.16

A következő megállapítás az elmúlt év szeptemberében a Magyar Sporttudományi Társaság rendezésében Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében megtartott 3. Európai Mozgásgyógyszer Konferencián (EIEIM) Mats Börjesson (Stockholm, Svédország) az „Egészséges életmódot népszerűsítő kórházak" című előadása során hangzott el: az ott idézett vizsgálati eredmények szerint a rövidebb időtartamú, de intenzívebb mozgás, nagyobb hatásfokkal járul hozzá az egészség fenntartásához, és hatékonyabb a másodlagos prevencióban is. Fontosnak tartotta az előadó megjegyezni, hogy természetesen egyénre szabott, relatív intenzitásról van szó. Ezek az eredmények mind a magas vérnyomás, mind a cukorbetegségben szenvedők esetében is hatékonynak bizonyultak. A fenti üzenet előzménye azonban egy kedvezőtlen egészségügyi kép indította széleskörű vizsgálat volt. Az itt bemutatott svédországi átfogó vizsgálatokat az a – számunkra talán meglepő – tény indokolta, hogy Európában a svédek napirendje tartalmazza a legtöbb „ülő időt", valamint a túlsúlyosak aránya eléri az 50%-ot, a lakosság kb. tizede pedig kórosan kövér.

Úgy tûnik, hogy a rendszeres testmozgás nem csak a fizikai állapotban, egyes betegség tüneteinek mérséklésében, az általános egészségi státusz látható jegyeiben nyilvánul meg, hanem egyes genetikai jellemzôkben – a telomerek  (a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz) hosszában – megmutatkozó hatás is jelentôs. E témához kapcsolódó eredményekrôl számolt  be Luis Bettencourt Sardinha (Lisszabon, Portugália) „Miért kell felcserélnünk az ülô életmódot egészséges testmozgásra?" címû elôadása során. Ha csak önmagában az eredmények alapján megfogalmazott üzenetet tekintjük: „Minél rövidebb a napi ülőidô, annál hosszabbak a telomerek", akkor is figyelemfelkeltô az elôadó mondandója. A másik, hangosan  kiáltott  üzenete:  „Változtass  az  ülô  életmódon!" És ez a felszólítás életkortól független, az idôsebb korosztályra éppúgy vonatkozik, mint a fiatalokra. A fizikai aktivitásként a közepes, vagy erőteljes mozgást javallották, ám a rövid, de gyakoribb aktivitási fázisok beiktatását az idősebb korosztály esetében is hatékonyabbnak és kivitelezhetőbbnek ítélte a munkacsoport. A fenti vizsgálati eredmények tükrében érkeztünk el a címben megfogalmazottakhoz: ha már muszáj, akkor hogyan üljünk helyesen a számítógép előtt? Az alábbiakban egy spanyol gyógytornász tanácsait olvashatjuk. Ha már munkánk miatt ülésre vagyunk kötelezve és nem tudunk megfelelően mozogni, mit tehetünk az egészségünk érdekében?

Oldalról nézve gerincünk kettős „S” alakot formáz. A nyaki és ágyéki szakaszon homorú, a háti és keresztcsonti szakaszon domború. Ez a szerkezet az axiális terheléssel szemben úgy működik, mint egy lengéscsillapító, csillapítja a gravitációból adódó rezgéseket.
Másik fontos tényező a gerinc mobilitása szempontjából a csigolyák közötti porckorongok. Ha a gerinc görbületei eltérnek a fiziológiástól a porckorongokra ható terhelés megváltozik, ami azok degenerációját okozza. Ha a gerinc rossz helyzete huzamosabb ideig fenn áll az a porckorong sérvesedéséhez vezethet. Helyes testtartás tehát üléskor: üléskor a lumbalis lordosis elsimul, a fej előrébb helyeződik a képernyő figyelése következtében. A szék magassága akkor helyes, ha két talpunk a talajon van, a térd és a csípő 100-110 fokos szögben van. A terhelést próbáljuk a két ülőgumón egyenletesen elosztani, a derék harmónikus homorulatát megtartani. A nyak íve szintén homorú, ami üléskor a monitor figyelése miatt elegyenesedik, fejünk előrehelyeződik. Húzzuk hátra az állat! Figyeljünk, hogy fejtetővel felfelé nyújtózzunk! Ne felejtsük el, hogy az ideális ülőfelületű szék előrefelé lejt. Ha az ülőfelület instabil (párna, vagy labda), az aktív izommunkát igényel ülés közben. Fontos az asztal magasságának beállítása! Olyan magasnak kell lenne, hogy az alkar kényelmesen alá legyen támasztva, felhúzott váll és görbe hát nélkül.

Amennyiben az említetteket betartjuk, akkor már sokat segítettünk abban, hogy a munkánk, tevékenységünk során elkerülhetetlen ülés közben ne károsodjon a tartásért felelős gerincoszlop egészsége.

gyógytornastudióbudaörs




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu