Főoldal / Hírek / Érdekességek / Futás vagy gyaloglás?

Érdekességek

Futás vagy gyaloglás?

2013.10.15

Mind a kettő. Azaz mind a kettő hasznos mozgásforma fizikai, lelki egészségünk megőrzése szempontjából. A fogyni vágyóknak ez a dilemma azonban másként merül fel, hiszen az áhított cél, a súlytöbblettől való mielőbbi megszabadulás, válaszút elé állíthatja őket. Az Index.hu érdekes cikket közöl a döntés megkönnyítésére.

Azt már tudjuk, hogy kardió edzésekkel ég a legjobban a zsír, azonban megoszlanak a vélemények arról, hogy gyaloglással, vagy futással érhető el jobb és tartósabb eredmény. Ön is úgy gondolja, a futás azért nyerő, mert több kalóriát használ fel hozzá a szervezet? Téved.

Egyes szakértők szerint tény, hogy a futással több kalóriát lehet elégetni, viszont a súlyvesztés mindig azon áll vagy bukik, hogy mennyi kalóriát vesz magához, illetve mennyit ad le az illető a nap folyamán. Sokan azt hiszik, hogy a futás azért hatásosabb, mivel több energiától szabadulhatunk meg futás közben, pedig valójában azért, mert intenzívebb maga a mozgás, utána pedig a szervezet kevesebb ételt kíván.

A The Journal of Obesity tanulmánya szerint azok, akik gyalogolnak, átlagosan 50 kalóriával többet fogyasztanak, mint amennyit elégetnek, a futók viszont 200 kalóriával kevesebbet – így nem csoda, hogy gyorsabban fogynak, ráadásul még tovább is meg tudják tartani az elért súlyukat.

Hogy ez miért van, azt pontosan nem tudni, ám van rá néhány teória. Az egyik az, hogy az intenzívebb edzés során a szervezet elsődleges feladata az, hogy minél több oxigént tudjon eljuttatni az izmokba. Ezt pedig az emésztőrendszertől vonja el, így a gyomor úgy érzi, hogy nincs szüksége jelenleg táplálékra.

Mások szerint ugyan nagyon hatásos a gyaloglás is, és mindenkinek többet kéne űznie, azonban a futásnak tagadhatatlan előnyei vannak. Ilyen például az, hogy javítja az agyi aktivitást – pl. az úgynevezett „végrehajtó funkciókat”, mint pl. a döntéshozatal –, ráadásul erősíti a mentális egészséget is, mivel az intenzív mozgás kemény szellemi igénybevételt is jelent. És ugyebár, ha mentálisan erős valaki, akkor jobban ellen tud állni a csokoládé és a sütemények csábításának, illetve nagyobb lesz a kitartása fogyókúrázáskor is.

Mindemellett azért is hasznos, ha valaki elkezd futni, mozogni mert egy idő után az ételekre nem csupán élvezeti cikként, de egyfajta üzemanyagforrásként fog tekinteni, így többször is meggondolja, mi mindent vesz magához. Így aztán egyre inkább oda fog figyelni arra is, hogy a lehető legegészségesebb táplálékokat fogyassza, amelyekkel jól bírja az edzéseket, a mozgást.

Forrás: Divany.hu




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu