Főoldal / Hírek / Érdekességek / A sport közben történő hirtelen szívhalálról: Válaszol a kardiológus

Érdekességek

A sport közben történő hirtelen szívhalálról: Válaszol a kardiológus

2017.11.22

Mielőtt ebbe a szomorú és súlyos témába bele mélyednénk, szögezzük le, hogy a sport jót tesz az egészségnek, olyan népbetegségekre gyógyír, mint a túlsúly, segít a vérnyomás szabályozásban segíti a lipid-egyensúly fenntartását, valamint növeli az inzulinérzékenységet, amelynek köszönhetően a sportoló emberek nehezebben lesznek cukorbetegek. 50 év felett pedig ezeknek a hatásoknak a következtében a koszorúsér betegségének, valamint a szívizom eredetű infarktus kialakulásának lehetőségét 50%-al csökkenti.

A fizikai aktivitás szintén csökkenti a prosztata és bélrák kialakulásának esélyét, hátráltatja a demencia kialakulását és sok esetben antidepresszánsként is működik. Mindezek mellett azoknál, akik éveken keresztül, hetente legalább ötször 30 perces mérsékelt fizikai aktivitást végeznek, azoknak 50%-al megnő az esélyük arra, hogy öt-hét évvel tovább éljenek, szemben azokkal, akik ülő életmódot folytatnak, és nem sportolnak semmit.

Mi is az a hirtelen szívhalál?

A sportban a hirtelen szívhalál egy olyan haláleset, amely „természetes” módon alakul ki, tehát nem valamilyen trauma következtében fellépő váratlan esemény eredményeképpen, egy olyan személynél, aki egészséges fizikai állapotú és sokszor fizikai aktivitás közben fordul elő, vagy az azt megelőző egy órában, illetve a sportot követő 24 órában. Vannak olyan szakemberek, akik a sport közbeni vagy azon kívüli hirtelen szívleállást is idesorolják.

Gyakori a hirtelen szívhalál?

Az esetek behatóan változnak aszerint, hogy melyik megfogalmazást használjuk a fent említettek közül, valamint az esetek bekövetkezésének módjától és a sportolói korcsoportoktól: a hirtelen sportolói szívhalál erőteljesen emelkedik az életkor növekedésével, 0,5:100 000/év az előfordulása az egyesült államokbeli iskolásoknál, 5-6:100 000/év pedig a futók között.

1:50 000/év azoknak a sportolóknak a száma évente, akiket érint a hirtelen szívhalál. Az előfordulás függ a rassztól, a nemtől, a sportolás típusától, az intenzitástól és az életkortól. Például egy fekete bőrű kosárlabdázó férfi esetében nagyobb a valószínűsége az előfordulásnak (1:3 000/év). 9:1 arányban gyakoribb férfiaknál, mint nőknél. A 14-35 éves korcsoportnál pedig 40%-ban gyakoribb, mint a 18 év alattiaknál. Végül a legszomorúbb dolog az, hogy a sportolói hirtelen szívhalál 80%-ban tünetmentes egyéneknél fordul elő, és a probléma első megnyilvánulása a már maga a hirtelen szívhalál.

Jobban érint sportolókat a többi átlagos személyekhez képest?

A Spanyolországban előforduló sportolói hirtelen szívhalált érintő közlemények szerint az első 180 regisztrált között: a labdarúgók, a kerékpározók és az atléták azok, akik a leginkább érintettek voltak. A felmérést és a pontos számadatok rögzítését nehezíti az eredmények összesítése és az, hogy nem kötelező a boncolás ezekben az esetekben.

Mi áll az esetek hátterében?

A 35 év alattiak körében kialakuló halálesetek túlnyomó többsége vagy öröklött, vagy veleszületett betegség következménye. A leggyakoribb előfordulású a szívizom vagy szívelégtelenség miatti szív elégtelenség (bal kamrai aritmia és tágulásos kardiomiopátia), a koszorúserek veleszületett betegségével (rossz aorta nyílással születtek) és a szív rendezetlen elektromos működésével kapcsolatos. Ezek az esetek nem mindig lelhetőek fel a boncolás során, továbbá megemelik a valószínűségét a hirtelen aritmiás halál kialakulásának is, vagy aritmiás haláleseteket okoznak 30-35%-al nagyobb valószínűséggel.

A 35 évesnél idősebbeknél a legtöbben  coronaria ateroszklerotikus betegségben halnak meg (szívizom infarktus). Majd minden esetben egy halálos aritmia az esetek következménye, amely maga a kamrai fibrilláció.

Megelőzhető a hirtelen szívhalál?

Igen, megelőzhetnénk. Vita tárgyát képezi, hogy bár az ilyen betegségek előfordulása igen alacsony, (1:50 000), ezért a szűrőprogramok erőforrásait más betegségekhez kéne csoportosítani. De ezekben az esetekben már nem lehet segíteni. Az a probléma, hogy 300 fiatal sportoló közül egyet érint. Akinél pedig végeznek sportolói szűrővizsgálatot (EKG) és 100-ból egy esetben billentyű probléma adódik, - amely nem feltétlenül halálos - viszont a jövőben erős problémákat okoz.

Az alapprotokoll tartalmaz egy teljes klinikai előtörténetet, amely kiterjed a családban korábban előforduló hirtelen szívhalálra, tartalmaz egy fizikális vizsgálatot és 12 elvezetéses nyugalmi EKG elkészítését is. Ha az eredmények alapján szükséges, színes doppler ultrahang vizsgálat is kell „in situ” (eredeti helyzetben) készíteni. Amennyiben más összetett vizsgálatra lenne még szükség (MR, TAC, stb.), akkor ebben az esetben tovább kell küldeni a pácienst még egyéb vizsgálatokra is.

Az EKG elkészítése alapvető fontosságú a fiatalok körében végzett vizsgálatoknál, mivel képes kimutatni a szívelégtelenség és az elektromos rendellenességek 90% - át a hirtelen szívhalál esetében. Ezzel ellentétben a 35 évnél, idősebbeknél a leggyakoribb a koronáriák betegsége a hirtelen szívhalál kiváltásában, amelyet nem lehet nyugalmi EKG-val kimutatni. Ebben az esetben a protokoll ugyanez, kiegészítve egy terheléses EKG-val, amennyiben vannak tünetei a vizsgált személynek, vagy magas a rizikója szív érrendszeri betegségeknek.

Nem fér hozzá kétség, vannak olyan kórtörténetek, amelyek elkerülhetetlenné teszik ezt a protokollt, tehát a szakembereknek nincs kétségük, a sporttevékenység minden területén rendelkezni kell automata külső defibrillátor készülékkel (újraélesztő készülék)

www.sportlife.es




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu