Főoldal / Hírek / Érdekességek / A NŐKNEK van több energiája! vagy a férfiaknak?

Érdekességek

A NŐKNEK van több energiája! vagy a férfiaknak?

2019.02.24

Miben jobbak a nők!

A nők elhatározása és teherbírása is nagyobb a német sporttudós, Michael Despeghel szerint. Az is elmondható, hogy a hölgyek testérzése fejlettebb. Jobb még a koordináció és a finom-motorikus képességük, amelyek a központi idegrendszer működéséből és az agy által ellenőrzött területekbéli különbségből adódnak. A mozgékonyság és hajlékonyság is fejlettebb a nőknél, mint a férfiaknál. Ez adódhat az izomkeresztmetszet különbségeiből, illetve a tesztoszteron miatt különböző ínstruktúrából is. Az ösztrogén ugyanis puhán tartja az inakat. Az ízületek szerkezete és a szalagok működése is rugalmasabb a nőknél. Azok a sportok pedig, amelyek ezeket a területeket célozzák – mint a jóga vagy a tánc – tipikusan női mozgásformák.     

Fejlett izomzatot az optimális testtartáshoz!

A gerincoszlop egy inak, szalagok és izmok által beágyazott rendszer része. Ennek a rendszernek köszönhető a testtartás, a gerinc oldalirányú és a forgató mozgása. Minél jobban edzett ez a rendszer, annál megfelelőbb a testtartás, és megelőzhető a hátfájás kialakulása. Sokszor alábecsülik a hasizom fontosságát a testtartásban. Pedig ezek tehermentesíteni tudják a gerincet oldalirányú, illetve forgó mozgások alkalmával. Ezért a törzs és a hasizom mindkét nem számára hasonlóan fontos és fejleszthető.

Akkor mégis miért fordul elő az, hogy egy vékony férfi hasán megjelenik a „sixpack”, amíg ez a nőkre kevésbé jellemző?

A nőknél általánosan jellemzőbb a magasabb testzsír százalék. A „sixpack” pedig 13 testzsír százaléktól válik láthatóvá, ami a nőknél egy szélsőségesen alacsony érték. Nem is beszélve arról, hogy nem a hasunkról fogjuk a zsírt elsősorban elveszíteni.

Miképpen nőnek az izmok?

Ha nagyobb az izmok terhelése, mint amennyit az aktuális edzettségi állapotra jellemző, akkor a regenerációban a szervezet alkalmazkodik. Az izommunka alatt felhalmozódnak a aminosavak (a fehérjék építőkövei), amelyek segítenek a túlterhelésben, az izom károsodásának javításában és erősebbé teszik mint az korábban volt. Ennek eredményeképpen fog megnövekedni az izom. A vitaminok és táplálék-kiegészítők, amelyeket a profi sportolók is használnak az egészség és a teljesítőképesség miatt fontosak. Aki fitt szeretne lenni annak kiegyensúlyozott étrendet kell követnie. Ha erőfejlesztésbe kezdünk, nem árt megnézetni, hogy a kellő vitamin, ásványi anyag, nyomelem és aminosav jelen van-e a szervezetünkben. Ezt a vérből lehet kimutatni. Olyan fontos vitaminok, mint a B12 vagy a folsav az egészséges élelmiszerekben is megtalálhatóak.  

Akkor nőknek és a férfiaknak másképpen kéne táplálkozni és edzeni?

A szénhidrát felhasználás például nőknél kevésbé kifejezett, mint a férfiaknál. Az eltérő zsírszázalék miatt a nők könnyebben híznak már az egyszerű szénhidrátok fogyasztásától is. A szakemberek ezért fehérje dús és összetett szénhidrátot tartalmazó étrendet ajánlanak a hölgyeknek. Ugyanakkor az étrend nem kell, hogy különbözzön a két nem esetében egymástól.

Az edzésben sem kéne különbséget tenni a két nem között.

Annyi a megfigyelhető, hogy a nők kevésbé használnak súlyokat az erőfejlesztéséhez, mert attól félnek, hogy alakjuk férfiassá válik a használatuktól.

De hölgyeim, ne kíméljék magukat, eddzenek naponta 20-40 percet kis pihenőkkel a maximális terhelésünk 80%-án, és meglesz az eredmény!

fitbook
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu