Főoldal / Hírek / Érdekességek / Aerob vagy anaerob edzés?

Érdekességek

Aerob vagy anaerob edzés?

2014.04.15

Az aerob és anaerob jelzőket eredetileg baktériumokra használták. Az aerob szó olyan baktériumok jelzője, amelyeknek oxigénre van szükségük az életben maradáshoz. Az anaerob baktériumok a levegőben található oxigén nélkül is képesek a túlélésre.

Később, ahogy a testedzés egyre divatosabbá vált, ezek a kifejezések átragadtak bizonyos edzéstípusokra. Aerob gyakorlatok végzésekor (futás, kocogás, séta, kerékpározás, korcsolyázás stb.) a szervezet az energiaszükséglet fedezéséhez oxigént hasznosít. Az oxigén a glükóz lebontásához szükséges, a glükóz lebontása által pedig energia keletkezik. Anaerob edzés esetén (súlyemelés, húzódzkodás stb.) a szervezet oxigén nélkül termeli meg az energiát saját belső anyagaiból.

Nagyon fontos a megfelelő légzés. A levegő a tüdőbe jut, ahonnan a vörösvérsejtek tovább szállítják az oxigént. Ahogy az izmok felhasználják az oxigént, széndioxid termelődik, ami a vérrel visszajut a tüdőbe, és kilélegezzük.

A cikk folytatódik a Webbeteg.hu oldalán, ide kattintva.





Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu