Főoldal / Hírek / Nemzetközi hírek / Nincs kedved edzeni? A SPORT segít, hogy legyen!

Nemzetközi hírek

Nincs kedved edzeni? A SPORT segít, hogy legyen!

2020.10.07

Amit a sportolók már régóta tudnak, az újra és újra bizonyítást nyer a különböző, a mozgás és az egészség kapcsolatával foglalkozó tanulmányokban.

A sport boldoggá tesz.

De miért is?

 Ingo Froböse német sportszakember elmagyarázza az emberi szervezetben a sport hatására létrejövő élettani, fiziológiai és pszichológiai folyamatokat.

A fizikai aktivitás, a sporttevékenység során kémiai hírvivő anyagok szabadulnak fel az agyban, az úgynevezett neuro-transzmitterek. Ezek egyik fontos csoportjai az úgynevezett katekolaminok, ismertebb nevén az adrenalin, a noradrenalin, a dopamin és a szerotonin. Különösen a szerotoninnak van számos jótékony hatása az ember érzelmi folyamataira. A szerotonin-hiány oka lehet például a depresszió kialakulásának. A vizsgálatok szerint a neuro-transzmitterek fokozott felszabadulása sportolás közben védő hatással bírhat a depresszió kialakulásával szemben. Ily módon a nikotinhoz hasonlóan a fizikai aktivitás javíthatja a hangulatot, de az idegméreg káros mellékhatásai nélkül. A sportközben nem gondolunk gondjainkra, amennyiben a mozgásszekvenciákra koncentrálunk, nincs időnk elmélkedni stresszes helyzetekre. Így előfordulhat, hogy az edzés után komolyan elgondolkodjunk, hogy mitől is voltunk stresszesek.

A jó hangulat a sport után egy bizonyos ideig még fennmarad. Azonban annak érdekében, hogy hosszú távon biztosíthassuk ezt az érzést, rendszeresen kell edzeni, lehetőleg hetente háromszor 45 percig.

A fizikai edzés, a sport segíthet a dohányzásról való leszokásban is, mivel a sport növeli az absztinencia, a megtartoztatás idejének hosszát. Emellett a dohányzásról való leszokás utáni súlygyarapodás alacsonyabb mértékű a sportembereknél – magyarázza Martin Halle kardiológus és sportorvos, aki a müncheni műszaki egyetem prevenciós és rehabilitációs sportorvosa.

 A rendszeres edzés felgyorsíthatja a dohányzás okozta károsodások utáni regenerációs folyamatokat, és részben visszafordíthatja a véredények károsodását.

A sportolás közben felszabaduló hormonok közül az endorfinokat sokszor nevezik a „boldogság hormon”-nak. Ez a hormon ugyanis a test saját morfinjának tekinthető, hiszen ugyanahhoz a receptorhoz kötődik, mint az opiátok. Ez magyarázatul szolgálhat a bódító és eufórikus hatásuknak. Ez a "boldogság hormon" okozhatja a hosszútávfutók un. "Runners High", vagyis a futás során kialakuló transzszerű állapotot.

Már napi 20 perc aktív testmozgás aktiválhatja a boldogság hormon felszabadulását.

SŐT!

már egy egyszeri fizikai aktivitás is előidézheti ezeket a folyamatokat a szervezetben, de inkább csak a rendszeresen végzett sport tesz bennünket fogékonnyá a boldogság hormon folyamatos hatásának eléréséhez.

Természetesen a változatos és megfelelő időtartamú erő és állóképességi edzés lenne az optimális ezen boldogságérzés elérése érdekében, de ha még sincs ennyi időnk, akkor a szervezet „boldogsága” szempontjából már napi legalább 20 perc testmozgás is hatásos lehet.

Legyen a sport, a fizikai aktivitás szerves része az életünknek.

 

https://www.focus.de/gesundheit/experten/froboeses-fitness-tipps-keine-lust-auf-bewegung-so-machen-sie-sport-zu-ihrer-gluecksdroge_id_5604846.html




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu