Főoldal / Média / Rólunk írták / Interjú a Kossuth Rádióban

Rólunk írták

Interjú a Kossuth Rádióban

2013.08.22

A Kossuth Rádió is beszámolt a Mozgásgyógyszer oldal elindulásáról. A honlapról Szőts Gáborral, a honlap főszerkesztőjével beszélgetett a műsorvezető. Az alábbiakban közzétesszük a beszélgetés teljes leiratát.

 

Műsorvezető: Meglepő ötlettel állt elő az új életmódportál, a mozasgyogyszer.hu. Hogy miről van szó? Nos erről beszélgetek a következő percekben Szőts Gáborral, a Sporttudományi Társaság főtitkárával, a honlap főszerkesztőjével. Jó reggelt kívánok!

Szőts Gábor, főszerkesztő, mozgasgyogyszer.hu: Jó reggelt kívánok!

 

Műsorvezető: Szóval mit is javasolnak önök?

Szőts Gábor: Hogy mozogjunk minden nap minél többet.

 

Műsorvezető: Hát ezt régóta tudjuk, ezt régóta mondják a szakemberek.

Szőts Gábor: Régóta tudjuk, de nem csináljuk. Tehát igazából az elvárás az, hogy mindenki legalább harminc percet naponta tegyen meg aktívan.

 

Műsorvezető: Ebbe belefér a séta is vagy az otthoni torna?

Szőts Gábor: Belefér a séta is, így van pontosan.

 

Műsorvezető: Bármi, csak mozgás legyen?

Szőts Gábor: Igen-igen, és az is egy jó hír, hogy igazából nem egyszerre kell csinálni. Tehát hogyha valaki naponta elosztja és háromszor tíz percet aktívan - az aktivitás azt jelenti, hogy kvázi izzadjon meg egy kicsikét -, akkor ez már hatásos lehet. Természetesen az lenne az igazi, hogy rendszeresen, minden nap sokkal többet mozogjunk, mert minél többet csinálunk, annál jobb.

 

Műsorvezető: Ugyanakkor egy kimutatás szerint a magyarok 77%-a havi három alkalomnál nem mozog többet. Ugye sokkal rosszabb ez az uniós átlagnál. Mi lehet ennek az oka?

Szőts Gábor: Nagyon sok esetben a lustaság, nagyon sok esetben az ismerethiány, nagyon sok esetben az időhiány. Bár erre szoktuk leginkább fogni, de azt hiszem, hogy időt mindenre lehetne szánni. Legegyszerűbb módszer, hogyha mondjuk aki tömegközlekedéssel jár, egy megállóval előbb leszáll és gyalog megy tovább, vagy ha a boltba lemegy akkor gyalog megy és nem kocsival, ha egy magas irodaházban dolgozik, akkor gyalog megy föl vagy le és nem lifttel. És ezzel már igazából segítettünk. Egyrészt mozgunk egy kicsikét, frissebbé tesszük magunkat, és teljesítjük ezt a napi penzumot.

 

Műsorvezető: Valóban meg lehet - ahogy önök írják a honlapon - napi fél óra valamilyen rendszeres mozgással előzni például a daganatos betegségeket?

Szőts Gábor: Így van. Nagyon széleskörű azoknak a betegségeknek a száma, amelyek mozgással megelőzhetők. Ide tartozik a rákbetegség is, de a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a különböző keringési betegségek, az oszteoporózis, az elhízás. Tehát a népbetegségek is. És ennek megoldásához egy globális dolgot kell kitalálni. A globális megoldás pedig az, hogy minél többet mozogjunk minél többen.

 

Műsorvezető: Igen, de most mitől lesz ez más, hogy önök elindították ezt az akciót a mozgasgyogyszer.hu-n? Hiszen említettem azt az elmúlt percekben, hogy évtizedek óta mondják a szakemberek, hogy nagyon keveset mozgunk. Rendszeresebben kellene sportolni, mert ezzel egy csomó betegség megelőzhető. Szóval mitől lesz most más, hogy önök mondják?

Szőts Gábor: Mert ha minél többet mondjuk, akkor talán több emberhez eljut. Igazából a Mozgásgyógyszer-mozgalom Amerikából indult, és úgy gondolták, hogy mivel globális problémáról van szó, globális választ kell adni. Ezért megpróbálják terjeszteni. Eljutott Európába is, és a Magyar Sporttudományi Társaság már a kezdetekkor csatlakozott ehhez a mozgalomhoz. És mivel sikerült egy alapítványi támogatás révén egy kis pénzt beletenni a rendszerbe, úgy gondoltuk, hogy a saját civil módunkon megpróbálunk ezen segíteni és megpróbáljuk támogatni ezt a mozgalmat, és ez nagyon sokrétű. Tehát ez nem csak abból áll, hogy van egy ilyen honlapunk, mert hiszen ez az egyetlen ilyen, ami erről szól. De igazából tananyaggal, konferenciákkal, a saját tudományos felméréseinkkel próbáljuk alátámasztani, hogy igen, ez az egyetlen megoldás. És ez nem csak az egészségünkre megoldás, ez megoldás a gazdaságra is, mert vannak kimutatások, hogy az egészségiparban befektetett pénz az többszörösen tér vissza a gazdaságba.

 

Műsorvezető: Az orvosok - és itt most elsősorban az alapellátásban dolgozókra, a háziorvosokra gondolok - vevők-e az ilyen kampányokra? Arra gondoltam, hogy nekik is egyszerűbb felírni. Én is hogyha beteg vagyok és elmegyek a háziorvoshoz, egyszerűbb felíratnom a gyógyszert. És még soha nem hallottam tőle azt, hogy hát Bálint úr, inkább menjen fusson.

Szőts Gábor: Mert a magyar ember egy kicsit ilyen, hogy úgy gondolja, hogyha csak ilyen egyszerű a megoldás hogy mozogjunk többet és elég, azt nem hiszi el. Ő úgy gondolja, hogy a gyógyszer amit a kezébe kap, az fogja meggyógyítani. Éppen ezért kell tudatot formálni, mert a tudatformálás révén elérhetjük azt, hogy higgyük el, hogy a mozgással tudunk gyógyítani.

 

Műsorvezető: De az orvosokat hogyan lehetne ebbe a kampányba bevonni, hogy "receptre" - hát most ugye idézőjelben mondom azt, hogy - írjon fel mozgást és ne gyógyszert.

Szőts Gábor: Először is ismerje meg, hogy a mozgás révén sok tekintetben megelőzhető vagy jól menedzselhető egy betegség. Ha ezt már tudja, akkor már neki is könnyebb hogyha nem gyógyszert kell felírni, hanem akár egy receptet. Amerikában egyébként ez így van: valóban felírják, hogy naponta ennyi és ennyit mozogjon.

 

Műsorvezető: Ki fogja ezt ellenőrizni.

Szőts Gábor: Ellenőrizni... hát majd amikor visszamegy legközelebb és meglátja, hogy mondjuk csökkent a vérnyomása vagy nem. A receptúra felírásra ugye több megoldás van. Az egyik, hogyha e mögé társul valamilyen kedvezmény. Tehát azt mondja, hogy fölírtam azt, hogy ússzál naponta húsz percet és ezért az uszodabérletből kapsz valami kedvezményt. Ez már egy nagyon jó dolog, ez Magyarországon is egy kicsikét kezd ilyen irányba mozdulni, amikor a SZÉP Kártyának van egy ilyen vonulata is, mint a fitness-programok. A másik megoldás, hogy effektív nem kell nekem támogatnom ezt a programot, de hitessem el a beteggel, hogy minél többet mozog, annál egészségesebb lesz. Tehát a tudatformálásra próbálom helyezni vagy próbáljuk helyezni a hangsúlyt, és az orvosokat meg úgy próbáljuk elérni, hogy konferenciákat szervezünk, és meghívjuk oda őket és elmondjuk, hogy ez a probléma milyen nagy probléma. Nem biztos, hogy ő tudja. Sejti, de igazából amikor számokat teszünk le elé és azt mondjuk, hogy mondjuk ha Magyarországon az Eurobarométer által kimutatott 77%-os inaktivitást tíz százalékkal tudnánk csökkenteni - tehát hatvan-hetven százalékra -, az közel tízmilliárdos megtakarítást jelentene. És mit jelentene életminőségben? Pozitívumot! Na itt van a lényeg, hogy minél többet élünk ugye, nem mindegy, hogy milyen minőségben próbáljuk ezt megélni.

 

Műsorvezető: Mozogjunk többet és az orvos receptre írja fel a mozgást. Ezt tanácsolja a Sporttudományi Társaság és egy új internetes honlap, a mozgasgyogyszer.hu. Szőts Gábort, a honlap főszerkesztőjét, a Sporttudományi Társaság főtitkárát hallhatták itt a műsorban.

 

Kossuth Rádió Hangtár: http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2013-08-12

Kossuth Rádió honlap: http://www.mr1-kossuth.hu/
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu