Főoldal / Kutatások, képzések / Nemzetközi kutatási eredmények / Testmozgás az egészségért és hosszabb életért, vagy a teljesítményért − különböző eljárások különböző célokra.

Testmozgás az egészségért és hosszabb életért, vagy a teljesítményért − különböző eljárások különböző célokra.

Saint Luke's Mid America Heart Institute, University of Missouri-Kansas City, Mo

A felhalmozódott adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a rendszeres, közepes intenzitású fizikai aktivitás az egészséget segíti, nagyon hatásos a kardiovaszkuláris és metabolikus megbetegedések elkerülésében és hosszabb élettartamot tesz lehetővé.

Ismertté vált azonban az is, hogy egy bizonyos határon túl növelt edzés már elveszíti ezt a protektív szerepet. A heti 50-60 kilométernél többet futók, a 10-11 MET-nél nagyobb aerob kapacitást igénylő edzések nyomán J-alakúvá válik a fittség-megbetegedés kapcsolat. A napi 30 perces mérsékelten lihegtető bármely testmozgás véd a betegségek ellen, de napi 3 óra kemény edzés a mozgatórendszert és a szívet is megviselheti: talpi fascitis, Achilles tendonitis, shin splints, patella chondropathia, illetve aritmiák, miokardiális fibrózis, fokozott plakk-képződés, hirtelen halál is bekövetkezhet. Williams és Thompson ugyanebben a lapszámban a heti 30 mérföldnyi futást vagy 75 km-nyi gyaloglást végzők körében akár 65%-os mortalitás csökkenést regisztráltak az infarktust átélt személyeken. Egy német vizsgálat szerint 1038 posztinfarktusos személyen az inaktívaknak maradók kétszeres stroke és infarktus-arányt és négyszeres halálozást szenvedtek el a közepes aktivitást végzőkkel szemben (Mons U. et al. (2014): Heart, 100: 1043). Lee és mtsai (2014) 55 ezer személyen, köztük 13 ezer futón szerzett 15 éves kísérése nyomán 30 és 45 százalékos össz- és szív-halálozás csökkenést regisztrált, amely a közepes mennyiségű és mértékű edzés hatásosságát bizonyítja, ugyanakkor ők is J illetve U-alakú összefüggést láttak a betegség és az edzés között ( J Am Coll Cardiol , 64: 472.).

  Az egyik bizonyított kapcsolat az edzésmennyiség és a pitvarfibrilláció között áll fenn: 44 ezer svéd férfi, 52 ezer cross-country síelő, 5440, hatvan év feletti személy adatai igazolják ezt, hogy a heti 5-6 óránál több, intenzív terhelés fokozott esélyt ad a pitvarfibrillációra −, amely szerencsés esetben az edzéscsökkentéssel elmúlik, illetve a mérsékelt távot gyalogló időseken kisebb eséllyel lép fel. E lapszámban Garatachea és mtsai közleménye a volt olimpikonok várható élettartamát tárgyalja, amely hosszabb a szív-ér és rák megbetegedések ritkább volta folytán, ám ebben a volt élsportolók kedvezőbb gazdasági-társadalmi helyzete is közrejátszhat.

A maratoni futás hatalmas népszerűsége sok megfigyelésre ad alkalmat, így azt találták egyes szerzők, hogy a nagyon aktív futók (25 éven át évente legalább egynek a teljesítése) koronáriáiban nagyobb és több plakk látható, mint a mérsékeltebb aktivitású személyekében. Mennyi hát az optimális testmozgás? Páratlan eszköz az edzés a betegségek sorának megelőzésében és a rehabilitációban is. A napi 30 perc mozgás javítja az erek rugalmasságát, a 60 perc már nem. A heti legfeljebb 5 órányi intenzív testmozgás véd, az ennél több már nem, de 1-2 napot jelentős mozgás nélkül érdemes eltölteni. Idősebb korban több idő kell a kipihenéshez. (A lap szabadon elérhető.)                                           

Apor Péter dr.

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu