Főoldal / Kutatások, képzések / Nemzetközi kutatási eredmények / A fittség és az izomtömeg nő az állóképességi és a rezisztencia edzés sorrendjétől függetlenül

A fittség és az izomtömeg nő az állóképességi és a rezisztencia edzés sorrendjétől függetlenül

Az aerob és a rezisztencia-edzés kombinációja bizonyult a leginkább hatásosnak a kardiometabolikus rizikó csökkentésében. A tanácsolt heti 150-300 percnyi aktivitás során, ha egy-egy edzésben mindkét féle mozgásfajtát végezzük, egymás hatására hátrányos lehet ( J Strength Cond Res, 2012; 26(8): 2293.), a versenysportban el is kerülik az ilyen szituációt. Tapasztaltak olyat is, hogy a hét egy napján a rezisztencia-, másik napján az állóképességi edzés nagyobb fejlődést hozott az idős nőkön, mint a heti három edzés ( J Strength Cond Res, 2013; 27(7): 1868.).

Vajon egy edzésen belül az állóképességi (Á) és az erőedzés (E) sorrendje befolyásolja-e az eredményt a 24 héten át heti 2-3 edzés folyamán az egészséges, 30 éves körüli férfiakon, random választott edzéssorrendben? A 99 százalékos részvétel az edzéseken ritka siker!

A maximális oxigénfelvétel (aerob teljesítmény) és a maximális térdfeszítő erő (1RM) 12-17 százalékkal lett nagyobb a 24. hétre. A zsírmentes testtömeg 3%-kal gyarapodott, a combkeresztmetszet 14-16 százalékkal nőtt.

A vérlipidekben és a testzsír mennyiségében sem volt jelentős különbség az Á-E és az E-Á edzéssorrendű csoportok között, mindkét sorrendű edzés hatékony volt az aerob és az erő-funkciókra.


Apor Péter dr.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó oldalak

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu