Főoldal / Hírek / Nemzetközi hírek / Mozgással a hosszabb életért

Nemzetközi hírek

Mozgással a hosszabb életért

2013.05.01

Régóta tudjuk, hogy az aktív életmód pozitív hatással van testi-lelki egészségünkre, egy legújabb kutatás azonban azt is megmutatja, mennyivel hosszabbítja meg életünket a rendszeres testmozgás.

Az amerikai Nemzeti Rákintézet és a Brigham and Women's Hospital munkatársai legújabb kutatásukban arra vállalkoztak, hogy számszerűsítsék a testmozgás élethosszabbító hatását a különböző testsúlyú és eltérő aktivitású társadalmi csoportok esetében.

Milyen betegségek ellen véd a mozgás?

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a rendszeres mozgás csökkenti, többek között, a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a stroke, valamint az Alzheimer-kór és általában az időskori szellemi hanyatlás esélyét. A rendszeres séta például csökkenti a csontritkulás, a 2-es típusú cukorbetegség, a depresszió, az elhízás és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát is.

Már napi fél óra mozgástól csökken a rák kialakulásának esélye, igaz, ezt egyelőre csak néhány daganattípus - többek között a vastagbél-, a prosztata-, a mellrák- és a méhrák - esetében igazolták. A már kialakult daganatos betegségekben a kezelés utáni kíméletes mozgás segíti a felépülést, javítja a túlélés esélyét.

Nem csoda, hogy egyre több orvos véli úgy, hogy a mozgást receptre kellene felírni a betegeknek. Ráadásul a kutatások azt is igazolják, hogy az egészséges életmódra - napi öt adag gyümölcs vagy zöldség fogyasztása (egy adag például egy alma, vagy egy paprika), mozgás, normál testsúly, a dohányzás mellőzése - való áttérés soha nem késő! Az életmódot váltó középkorúak körében jelentősen csökken a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, valamint a halálozás.

Valóban meghosszabbítja az életet?

A tíz évet felölelő, több mint 650 ezer résztvevő életmódját vizsgáló kutatás rávilágított, hogy nemtől, kortól, súlytól és a testtömegindextől függetlenül, minél gyakrabban és intenzívebben mozog valaki, annál kisebb lesz a korai halálozás valószínűsége. Heti 75 perc, tehát naponta csak 10 percnyi tempós séta már 1,8 évvel növeli az élettartamot 40 év felett, míg heti 150 perc séta már 3,4 évvel, a fent említett heti 450 perc pedig már 4 és fél évvel hosszabb életet jelenthet.
A mozgás élethosszabbító hatásai nemtől, testsúlytól és bőrszíntől függetlenül mindenkinél kimutathatók, leginkább mégis a normál testsúlyú, igen aktív életmódot élőknél jelentkezett a mozgás pozitív hatása: ők 7,2 évvel hosszabb életkorra számíthatnak, mint a mozgásszegény életmódot folytató, kórosan elhízott (35 feletti testtömeg-indexű) emberek.

A kutatók kiemelték: mostani vizsgálatukkal szeretnék megértetni a jelenleg mozgásszegény, inaktív életet élőkkel, hogy már napi 10-15 perc tempós séta is évekkel meghosszabbíthatja az életüket. Ha ezek az emberek rájönnek, hogy akár elhízottan is megéri legalább napi 10-20 percet testmozgásra szánni, jelentősen javulnának életesélyeik, és csökkenne a súlyos betegségek kialakulásának kockázata.

Azok körében, akik 50 évesen tértek át a rendszeres mozgásra, a halálozási statisztika szerint a kockázat 60 éves korukra már az egész életükben aktív életet élők szintjére csökkent. Érdemes tehát minden életkorban rendszeresen mozogni, sportolni! Az pedig a kutatások fényében is hangsúlyozandó: soha nem késő elkezdeni!

Forrás: Origo Egészség rovat
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu