Főoldal / Hírek / Nemzetközi hírek / Frankfurtban rendezték a második európai Mozgásgyógyszer Konferenciát

Nemzetközi hírek

Frankfurtban rendezték a második európai Mozgásgyógyszer Konferenciát

2013.10.24

2013. szeptemberében Frankfurtban a Goethe Egyetem adott otthont a 44. Német Sportorvos Kongresszusnak. A kongresszus résztvevői a legkülönbözőbb témakörökben, több mint 70 szekcióban hallgathattak előadásokat, illetve vehettek részt nagyszámú műhelymunkában, szemináriumokon. A Sportorvos Kongresszus kiemelt témájaként került sor a 2. európai „Exercise is Medicine” ( Mozgásgyógyszer) Konferencia megrendezésére.

A konferencia bevezető előadását az európai mozgalom elnöke és a konferencia házigazdája, Jürgen M. Steinacker tartotta. Előadásában többek között kifejtette, hogy már a fizikai aktivitás minimális mértékű növekedése is hozzájárulhat a halálozási ráta csökkenéséhez és  az életkor meghosszabbításához. Jean Michel Oppert Franciaországból, „A fizikai aktivitás, a mozgásszegény életmód és a kövérség” témakörében azt a jól ismert összefüggést járta körül, támasztotta alá tényekkel és számadatokkal, hogy az inaktivitás csökkentése révén, vagyis a rendszeres mozgással miként járulhatunk hozzá a túlsúly és a kövérség mérsékléséhez, és így számos betegségcsoport gyakoriságának csökkenéséhez.

Willem van Mechelen (Hollandia) az „egészségmegőrző fizikai aktivitás” mint üzenet fontosságát hangsúlyozta, illetve közvetítésének lehetséges módozatait mutatta be. A kommunikáció, a helyes információk átadása és a meggyőzés állt a további előadások középpontjában. Kiemelendő Brian Martin előadása, aki mindezeket egy többnyelvű, multikulturális ország, Svájc példáján mutatta be.

Az „Exercise is Medicine” mozgalom gondolata néhány évvel ezelőtt az Egyesült Államokból indult világhódító útjára. Az amerikai Sallis E. Robert a konferencián egyenesen az egészségügy újragondolását javasolta, s ennek kapcsán a „mozgás, mint létszükséglet” beépülését szorgalmazta a közgondolkodásba. A portugál előadó, Luis B. Sardinha az európai országok öregedő népességét tekintve, egy sokak számára különösen fontos kérdésre tért ki előadásában: az időskor és a mozgásszegény életmód kapcsolatát vizsgálta.

A második Európai „Exercise is Medicine” Konferencia a mozgalom további céljait a következőkben határozta meg:

  • paradigmaváltásra van szükség az egészségügyben mind az állami, mind a magánszférában;
  • a fizikai aktivitást, a mozgást az európai gondolkodásmód részévé kell tenni, hogy megelőzhetők lehessenek bizonyos betegségek,
  • a betegek az orvost, az egészségügyi szakembert, a sportszakembert felkeresve kapjanak szakszerű tájékoztatást a mozgásban gazdag életmód előnyeiről, jelentőségéről, szerepéről;
  • bátorítani kell a döntéshozókat, az egészségügyben dolgozó szakembereket, hogy  mutassanak példát, és maguk is legyenek fizikailag aktívak.

Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu