Főoldal / Hírek / Nemzetközi hírek / A 4. Mozgásgyógyszer Világkongresszus

Nemzetközi hírek

A 4. Mozgásgyógyszer Világkongresszus

2013.10.22

Az American College of Sports Medicine (ACSM) 60. közgyűléséről Mónus András készített részletes beszámolót, mely teljes terjedelmében a Magyar Sporttudományi Szemle 2013/3 számában olvasható. A korábbiakhoz hasonlóan az esemény részeként került megrendezésre a 4. Mozgásgyógyszer Világkongresszus.

Az idén Indianapolisban hívták össze 90 ország egészségügyi- és sportszakembereinek részvételével azt a tanácskozást, mely méltó módon reprezentálta mind a rendező szervezet, mind pedig az esemény kiemelkedő nemzetközi presztízsét a sportorvoslás, a sporttudomány, a fittség, a testedzés és a népegészségügy egymással összefonódó területein. Az ötnapos rendezvény mintegy öt és félezer résztvevője, és az általuk bemutatott előadások, poszterek óriási száma nehezen túlszárnyalható mennyiségi mutató. Ettől az egyedülálló teljesítménytől a tanácskozás szakmai-tudományos színvonala sem maradt el. Az előadás-kivonatok megtekinthetők a www.acsmannualmeeting.org honlapon.

A 4. Mozgásgyógyszer Világkongresszus

A világkongresszus, az ACSM közgyűlés keretében, annak első napján került megrendezésre. Kiváló szakemberek ismertették a mozgás és a testedzés egészségügyi alkalmazásával kapcsolatos tapasztalataikat és javaslataikat nemcsak Amerikából, hanem szerte a világból. Az amerikai Carl Lavie: A mozgás mint a 21.század terápiás eszköze – hatásosság, adagolás és biztonság címmel, Finnországból Rainer Rauramaa: Testedzés, a gyógyászat globális gondjainak 21.századi megoldása címmel tartott nyitó előadást. Rajtuk kívül még számos nagy érdeklődéssel kísért un. nagy előadást hallgathattak meg az érdeklődők. A „mozgásgyógyszer” vonatkozású előadásokra, megbeszélésekre a szervezők a programfüzetben külön is felhívták a   résztvevők figyelmét.

A kezdeményezés globális terjedése

Az ACSM Mozgásgyógyszer kezdeményezése 2007-ben, az USA legfelsőbb döntéshozó testülete, a Kongresszus jóváhagyásával indult útjára. A startra az I. Mozgásgyógyszer Világkongresszuson 2010-ben került sor. A program fejlődését ettől az időtől követjük. Jelenleg már 7 regionális központ (Észak-Amerika, Latin- Amerika, Afrika, Kína, Ausztrália, Európa és Ázsia) segíti a program szervezését, terjesztését. Folyamatosan alakulnak az egyes országok   nemzeti szervező-végrehajtó bizottságai (EIM Task Forces), s ma már 31 országban működnek ilyen testületek. Az egyre bővülő hálózatnak ez év augusztusában 960 tagszervezete (intézmény, vállalkozás, társadalmi testület stb.) volt, ami 46.5 %-os gyarapodást mutat az elmúlt 17 hónap   alatt.

A program jelentősége a meggyőző terjedési sebességen túl, elsősorban az érintett társadalmak fejlesztésére gyakorolt hatásán keresztül értékelhető. A legfontosabb törekvés a rendszeres testedzéssel kapcsolatos szemléletváltozás elérése: az egészséggondozás, a prevenció, az egészségügyi és sportszakember-képzés, a társadalmi közgondolkodás, és kiemelten, a döntéshozók pozitív felelősségvállalása területén.

A példák erejével

Az ACSM ez évi tanácskozása a már említett elméleti előadások mellett vizsgálta a tudományos kutatómunka műhelyeinek, az egyetemi és akadémiai kutatóhelyeknek a jelentőségét, helyzetét. Megállapította azt is, hogy az országos és nemzetközi tudományos társaságok mint a tudományfejlesztés „katalizátorai” játszanak mind nagyobb szerepet.

A világkongresszus egyúttal több fontos működési szempontra is felhívta a   résztvevők figyelmét: a környezet fokozottabb védelme érdekében számos esetben szorgalmazták az elektronikus letöltési lehetőségek bővítését (PDF, Online Program Tervező). Elegendő csak azt említeni, hogy az absztrakt-kötet elektronikus kiváltásával 6000x750, azaz 4,5 millió oldal kinyomtatását takarították meg! De ide tartozott a kongresszusi helyszínek könnyű,   környezetet kímélő megközelíthetősége. Vagy említhetnénk a városismereti kulturális és sportcélú „Active in Indy” programok szervezését: gyaloglás, futás, kerékpározás, golf, kajakozás és kalandpark lehetőségek. Helyet kaptak a kínálatban az új és korszerű sportgyógyászati, sportkutatási termékeket bemutató kiállítások, mint az új ismeretszerzési lehetőségek. És ami a legfontosabb: az összejövetel kihagyhatatlan lehetőséget kínált a különböző szakterületek nemzetközi kiválóságaival való tapasztalatcserére.

Amerika versus Európa?

Az európai sporttudomány dinamikus fejlődését látva különösen izgalmas vetélkedés körvonalazódik. A ma még behozhatatlannak látszó előny a 45 ezres tagsággal és hatalmas hálózattal, nagy tapasztalattal, kreatív ötletekkel rendelkező amerikai szervezet, az ACSM     esetében sem látszik öröknek és behozhatatlannak. A 4. Világkongresszuson jól érzékelhető volt, hogy a jövőben izgalmas ECSS - ACSM rivalizálás várható, hiszen a 60 éves „nagytestvér” mintájára alakult Európai Sporttudományi Kollégium, az ECSS az idén már képes volt 75 országból több mint háromezer regisztrált résztvevőt Barcelonába vonzani, és a kongresszusi teljesítmény minősége is versenyképes volt! Nem kétséges, hogy e nemes vetélkedés igazi győztese az egészségesebb nemzedék lesz.

Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu