Főoldal / Hírek / Hazai hírek, események / WORLD SLEEP DAY 2021 ALVÁS VILÁGNAPJA MAGYARORSZÁGON MÁRCIUS 18.

Hazai hírek, események

WORLD SLEEP DAY 2021 ALVÁS VILÁGNAPJA MAGYARORSZÁGON MÁRCIUS 18.

2021.01.28

WORLD SLEEP DAY  2021 ALVÁS VILÁGNAPJA

MAGYARORSZÁGON

MÁRCIUS 18.

A World Sleep Society, a World Association of Sleep Medicine társult nemzetközi szervezetével 2021-ben is meghirdeti az Alvás Világnapját. Több mint tíz éve, minden évben a tavaszi tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken tartják, Magyarországon - a világszövetség hazai partnerének felkérésére, a Magyar Alvás Szövetség szervezésében - 2021. március 18-án kerül sor.

                                                                                             ###########

A világnap támogatója sok más hazai szervezettel együttmüködve a Magyar Sporttudományi Társaság is. Az alvással  és a testmozgással kapcsolatos hitvalásunk:

 „Több testmozgás, jobb alvás - jobb alvás, több testmozgás”

  Magyarország immár 11 éve csatlakozott az amerikai kezdeményezésből kiindulva Európában is átvett Exercise is Medicine™ („Mozgásgyógyszer”) népegészségügyi programhoz. A program hosszú távú célja a tudatformálás, a lakosság rendszeres testmozgásra szoktatása a prevenció erősítésével, a már kialakult krónikus betegségek gyógyszeres kezelésének terápiás célú testmozgással való kiegészítése.

Magyarországon a lakosság 56%-a gyakorlatilag inaktívnak tekinthető, mert nem mozog rendszeresen és alig 7 %-a végez megfelelő fizikai aktivitást napi rendszerességgel, a felnőtt lakosság két harmada még napi 10 percet sem sportol.

Korosztályos bontásban a nők esetében még rosszabb a helyzet. Pedig a mozgásszegény életmód rendkívül kedvezőtlenül hat az emberek életminőségére és életesélyeire is. A rendszeresen végzett testmozgással számos betegség megelőzhető lenne.

A mozgáshiány tehát az egyik legfontosabb egészségügyi probléma társadalmunkban. A rendszeres testmozgás hiánya áll számos egészségügyi probléma hátterében és ezáltal az öregedési folyamatok is felgyorsulnak.

Ezzel szemben a rendszeres testmozgásnak számos pozitív hatása is van egészségünk szempontjából, amelyek közül csak az egyik, hogy javítja az alvás minőségét. Tudományosan bizonyított tény, hogy a mozgás befolyásolja az alvást és ez igaz fordítva is. Az aktív ember jobban tud aludni, és a kevés mozgás gyengíti az alvás minőséget és aki keveset alszik, kevésbé tud aktív életet élni napközben.

„A fizikai hipoaktivitás és az ülés az új dohányzás”

Napi 30 perces közepes intenzitású mozgással 20-30%-kal csökkenteni lehetne az inaktív életmóddal bizonyíthatóan összefüggésbe hozható betegségtípusok (elhízás, magas vérnyomás, daganatos betegségek, szív-keringési betegségek, csontritkulás, cukorbetegség) kialakulási veszélyét.

Felnőttek esetében az ajánlások – megelőzés céljából – legalább napi 30 perc közepes fizikai aktivitást (erőltetettebb séta) javasolnak és ezzel egyidejűleg az üléssel töltött idő csökkentését. Napi 10.000 lépés megtétele már sokat segíthet.

Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a gyermekek. A felmérések szerint a mozgáshiányos életmód – főként a képernyő (TV, telefon, számítógép) előtt töltött idő miatt – már fiatalkorban is egyre jobban terjed, pedig a gyermekkorban megszokott tevékenységek döntően meghatározzák az egész további életünket. Ráadásul, aki mozgásszegény életmódot folytat, az ebből fakadó rizikófaktorokat átörökítheti az utódaira is, és így nem véletlen, hogy egyre nő az elhízott vagy cukorbeteg gyermekek száma. Egyes adatok szerint az évszázad közepére Európa elhízik.

A gyerekeknek napi 60 perc közepes intenzitású és heti háromszor 60 perc nagy intenzitású mozgásra lenne szükségük az egészséges fejlődésükhöz és a képernyővé előtt is mindössze két órát szabadna ülniük.

A Magyar Sporttudományi Társaság a maga eszközeivel, és Mozgás=Egészség Programjával szeretne hozzájárulni a mozgásszegény életmódból adódó a megbetegedések kialakulásának rizikóját növelő tényezők kiküszöböléséhez. Célkitűzésünk, hogy a program révén az orvosok a közeli jövőben már receptre írják fel a testmozgást.

                                                                                         #########

Az alvás világnapja célja, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára, idén különösképpen  a pandémia által megváltozott életmód figyelembe vételével megelőzze és csökkentse az alvászavarokat. A megoldások alternatívájának alkalmazása széles körű nemzetközi és nemzeti összefogást igényel: a társadalom, a tudományok, az egészségügy, az emberek széles körű bekapcsolódása kívánatos annak érdekében, hogy mindent megtegyünk a jó alvásért, amelynek hatása meghatározó az egészségünk fenntartása érdekében.

A 2021-es   Alvás Világnapja mottója: Regular Sleep, Healthy Future – Jó alvás, egészséges jövő, amely kiemeli az alvás kiemelkedő  jelentőségét az  egészségesebb  jelen és jövő szempontjából, hangsúlyozza: az életminőség javítható az egészséges alvással.

World Sleep  Day  program gazdája a  World  Sleep Society nemzetközi  szövetség,  amelynek   küldetése,   hogy  hirdesse az egészséges alvás  fontosságát az egész világon, szervezze a kétévenként sorra kerülő  tudományos  világkongresszusokat, célja, hogy felhívja a kormányok, társadalmi és politikai szervezetek, a szakemberek és minden alvó ember figyelmét. Elérhetőségei:Twitter @_WorldSleep és facebook.com/WASMF.  info@worldsleepsociety.org; http://worldsleepday.org/ Magyarországon a Magyar Alvás Szövetség szervezi és koordinálja az alvás világnapi programokat. Elérhetősége: www.napialvas.hu 

Szerkesztői megjegyzés: a következő frissítés megjelenésekor 2021.01.30-n részletesen foglalkozik ezzel a témával, nevezetesen milyen hatással van az étkezés minősége és gyakorisága, az alvás minősége és a testedzés között. 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu