Főoldal / Hírek / Érdekességek / Speciális légzőtorna segítségével csökkenthető a vérnyomás

Érdekességek

Speciális légzőtorna segítségével csökkenthető a vérnyomás

2023.01.28

Szinte túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen: Egy speciális légzőtorna hatékonyan és fenntarthatóan csökkentheti a vérnyomást. Egy tanulmány kimutatta, hogy elegendő napi öt percet lélegezni egy kis szűrőeszközön keresztül a beépített ellenállás ellenében.

Az eszköz segítségével, ennek eredményeként a résztvevők vérnyomása hat hét alatt kilenc higanymilliméterrel csökkent ​​és az edzés befejezése után hetekig alacsonyabb maradt.

Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjában 2010-2018 között 134 420 fő vett részt, (54% nő), akiknek átlagéletkora 42,2 ±13,9 év volt. A 37 vizsgált paraméter egyik lényeges pontja a vérnyomás értékek mérése volt. A kapott eredmények szerint a 2010 és 2011-hez képest a következő években a hipertónia, vagyis a 140/90 Hgmm feletti értékek százalékos előfordulása folyamatosan csökkent. A szisztolés nyomás a kor előrehaladásával folyamatosan nőtt, míg a diasztolés nyomás az 50-es évektől kezdődően csökkent. Az egymást követő három időperiódusokban az úgynevezett vérnyomás olló nyitási szélessége egyre kisebb lett, ezzel együtt a szisztolés nyomás értékek alacsonyabb szintre kerültek, míg a pulzusnyomás csökkent.

A javuló tendenciák ellenére azonban a magyar lakosság egyik leggyakoribb betegsége a magasvérnyomás, ami az egyik leggyakoribb népbetegség, és kialakulásában döntő módon az életmód a hibás, vagyis a kevés mozgás, az elhízás, a helytelen táplálkozás és a stressz, amely idővel megmerevíti az érfalakat, és így megakadályozzák a vénák megfelelő kitágulását, melynek következtében a vérnyomás értékek a kritikus 140/90 Hgmm fölé emelkedik. Az ilyen magas vérnyomás hosszú távon károsítja az ereket, a szívet, az agyat és más szerveket egyaránt, mindezek gyakran szívrohamhoz, szélütéshez (sztroke) és/vagy vesekárosodáshoz is vezethet.

A gyógyszeres kezelés mellett elsősorban a rendszeres testmozgás segíthet a vérnyomás csökkentésében, de az érintettek közül csak keveseknek sikerül beépíteni a mindennapi rutinjába az ajánlásoknak megfelelően a szükséges heti 150 perc kocogást, konditermet.


De van megoldás: egy kicsi készülék segítségével az ellenállás elleni erőltetett légzés

A megoldás egy olyan légzéstréning, amelyet korábban elsősorban a krónikus tüdőbetegeknél (COPD), illetve a súlyos légúti betegségek utáni rehabilitáció során alkalmaztak. A betegek egy olyan eszközön keresztül lélegeznek, amely fokozott ellenállást biztosít a belégzéssel szemben. A megnövekedett légzési ellenállás ebben az úgynevezett belégzési izomtréningben egy idő után erősíti a légzőizmokat és a rekeszizomzatot. Ugyanakkor az intenzív légzési erőfeszítés a tüdőt, a szívet és a vegetatív idegrendszert is érinti - és messzemenően hat szervezetünkre is.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerző arra keresték a választ, hogy ez a légzési tréning milyen mértékben befolyásolja a vérnyomás értékeket.

A vizsgálatban 36 fő, 50 és 79 év közötti alanyok vettek részt, akiknek magas volt a vérnyomása, de egyébként egészségesek voltak. Két csoportot alakítottak ki, az egyik csoport hat héten keresztül használta a kisméretű légzőkészüléket, amit naponta csupán öt percig kellett használniuk. A készülék belégzési ellenállása a maximális szívóerő 65-75 százalékára volt a szükséges és elegendő levegőhöz. A kontrollcsoport tagjai olyan eszközt kaptak, amely mindössze 15 százalékos inhalációs ellenállást jelentett. A vizsgálatok elején és hat hét elteltével minden kísérleti alany vérnyomását megmérték és egyéb vizsgálatokat is elvégeztek, amivel mérték az erek rugalmasságát, illetve meghatározták az érfal szénmonoxid (NO) koncentrációját, a nitrogén-monoxid a vénák tágításának kulcsmolekulája és az érelmeszesedés legnagyobb ellenségének tekinthető.

A kiértékelés után az eredmény azt mutatták, hogy, míg a kontrollcsoportban a vérnyomás változatlan maradt, addig az erőltetett légzésedzésben résztvevők esetében átlagosan 135 Hgmm-ről  126 Hgmm-re esett, vagyis így átlagosan kilenc Hgmm-el csökkent. Voltak olyanok, akiknél a vérnyomáscsökkenés még az aerob gyakorlatokkal és más életmódbeli stratégiákkal elérhető hatásokat is meghaladta és ehhez csupán napi 5 perces edzésre volt szükségük., amit akár a televíziónézés közben is meg lehetett tenni.

A mérések azt is kimutatták, hogy az artériák tágulási képessége 45 százalékkal javult, és megnőtt a nitrogén-monoxid (NO) koncentrációja az érfalban. A vizsgálatok szerint a gyulladás és az oxidatív stressz biomarkerei is csökkentek az edzett csoport tagjai esetében.

A hagyományos sportprogramokkal szemben ez a hatás, például a vérnyomás értékek a légzésgyakorlat befejezése után hat hétig az új, alacsonyabb értéken maradt.

Ezek a légzőgyakorlatok anélkül érték el, - egyébként egészséges, középkorú hipertóniás betegeknél - a vérnyomáscsökkentő hatást, hogy a betegeknek gyógyszert kellene szedniük és magasabb szinten is tartható, mint egy aerob edzésprogram
A légzési edzés gyaníthatóan úgy fejti ki hatását, hogy a megnövekedett légzési ellenállás olyan fizikai jeleket vált ki, amelyek hatására az erek több nitrogén-monoxidot termelnek, ami viszont növeli a vénák rugalmasságát, és így csökkenti a vérnyomást. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy ez az edzés gátolja a káros gyökök képződését, és ezáltal csökkenti az érfalak oxidatív stresszét.

Szerkesztői megjegyzés: ebben a könnyen kivitelezhető, egyszerű módszerben számos lehetőség rejlik és döntően azokra a vérnyomásos betegekre vonatkozik, akiket nem tudnak több mozgásra ösztönözni.

Az érintetteknek azonban mindenképpen konzultálniuk kell orvosukkal, mielőtt önállóan nekikezdenének az ilyen típusú légzési edzéshez.

(Journal of American Heart Association, 2021; doi:10.1161/JAHA.121.020980)
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu