Főoldal / Hírek / Érdekességek / A túlsúly, a testzsír százalék és az izomerő összefüggése fiatal felnőtteknél a fizikai aktivitási szintjük függvényében

Érdekességek

A túlsúly, a testzsír százalék és az izomerő összefüggése fiatal felnőtteknél a fizikai aktivitási szintjük függvényében

2021.02.10

Törökországi kutatók a mérsékelten fizikailag aktív (MPA) és a rendkívül fizikailag aktív (HPA) fiatal felnőtt férfiak (n = 96, kor =22,5±1,7 év) és nők (n = 85, életkor = 21,3±1,6 év) esetében vizsgálták a különböző antropometriai adatok és a túlsúlyra vonatkozó paraméterek (testzsír%) függvényében az izomerő és a kérdőív alapján felmért fizikai aktivitás szintje közti összefüggéseket.

Megmérték a résztvevők magasságát, testtömegét, testzsír%-át, a derék- és csípőkerületét, valamint a maximális izometrikus erő mértékét. A fizikai aktivitási szinteket becsléssel határozták meg egy nemzetközileg is elfogadott fizikai aktivitást felmérő kérdőív (IPAQ) segítségével. A mérsékelten fizikai aktivitás szint (MPA) esetében az aktivitási szint (≥600-3000 MET-min/hét), míg a fizikailag rendkívül aktivak esetében (HPA) (≥ 3000 MET-min/hét) volt.

A vizsgálati eredmények megerősíttették azokat a korábbi eredményeket, miszerint a fizikai aktivitás nagymértékben befolyásolja a túlsúlyra vonatkozó adatokat, hiszen a magas aktivitási szintekkel rendelkező (HPA-csoport) egyének  a testzsír%-nál a regressziós együttható értéke (r: 0,67 ♂; 0,72 ♀), a testtömegnél (r: 0,46 ♂; 0,58 ♀), a derékkerületnél (r: 0,55 ♂; 0,48 ♀), a csípőkerületnél (r 0,46 ♂; 0,49 ♀) és a BMI-nél (r: 0,46 ♂; 0,59 ♀) is jelentős, szignifikáns összefüggést mutatott és ennek megfelelően alacsonyabb volt összehasonlítva a fizikailag kevésbé aktív csoport (MPA) tagjainak értékeivel. Ezek az összefüggések mindkét nem esetében megállapíthatóak voltak.  

A maximális izometrikus erő esetében azonban nem találtak összefüggést a csoportok között.

A fizikai aktivitási szint nemtől függetlenül jelentős negatív összefüggést mutatott az összes túlsúlyra vonatkozó adattal és a testzsír% értékeivel.

 

A kapott eredményekből megállapítható tehát, hogy a rendszeres magas aktivitási szintekkel rendelkező fiatal felnőtteknél mindkét nem esetében jobb testméreti és testösszetételi adatokkal rendelkeznek összehasonlítva a kevésbé aktív csoport értékeivel.

https://bmcsportsscimedrehabil.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13102-019-0119-7




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu