Főoldal / Hírek / Érdekességek / Jótanácsok daganatos betegségen átesettek részére

Érdekességek

Jótanácsok daganatos betegségen átesettek részére

2023.10.24

A daganatos betegségek, a diagnózis, majd a kezelés ijesztő és fárasztó és sok esetben igen gyötrelmes, SŐT még azután is, amennyiben valaki nagy küzdelmek árán túljutott ezeken az akadályokon, hiszen ezután további egészségben megélt évek érdekében alkalmazkodni kell az élethez.

Azonban gondoljon mindenki arra, hogy nincs egyedül, hiszen sajnos minden eddiginél több ember él rákos diagnózissal, és sokan élnek aktív, tartalmas és egészséggel teli életet.

Az alábbiakban nyolc pontban foglaljuk össze a legfontosabb életmódbeli tanácsokat, amelyek segíthetnek abban, hogy „túlélő”-ként vigyázzon egészségére és jólétére., hallgasson a szakemberek, kezelőorvosa útmutatásaira, aminek betartása sokat segíthet. 

És ne feledje senki, bárhol is tart a rák megtapasztalásában – éppen diagnosztizálva, kezelés alatt állva vagy a kezelés befejeződése után – még az apró egészséges változások is nagy előnyökhöz vezethetnek.

                  1. Vigyázzon mentális egészségére

A rák diagnózisa és minden, ami azt követi, hatással lehet a mentális és érzelmi egészségre, gyakori, hogy a túlélők bizonyos pontokon stresszel, szorongással, depresszióval és kapcsolódó problémákkal küzdenek. Ezért fontos, hogy a mentális egészsége ugyanolyan fontos legyen, mint a fizikai egészsége.

Ha úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, forduljon egészségügyi szakemberhez. A kezelések, mint például a beszélgetésterápia és a gyógyszeres kezelés, segíthetnek abban, hogy jobban érezze magát.

Tipp:

·        Mozgassa meg a testet. A professzionális gondozás mellett a fizikai aktivitás, mint például a séta és a jóga nagyon sokat segíthet a szorongás és a depresszió leküzdésében.

                   2. Ne dohányozzon

Ha dohányzik, a legjobb dolog, amit túlélőként tehet, az az, hogy azonnal abbahagyja, hiszen ezzel jelentősen csökkentheti a kiújulás kockázatát, valamint a szívbetegség, a szélütés és más súlyos betegségek kialakulásának esélyét. Igen, nehéz abbahagyni, DE higgye el mindenki meg lehet, sőt meg kell csinálni. Ha pedig nem dohányzik, mindenképpen maradjon füstmentes környezetben, és próbálja meg elkerülni a passzív dohányzást.

Tippek:

·        Próbálkozzon, próbálkozzon és próbálkozzon! Gyakran sok próbálkozásba telik, mielőtt végleg le tudja tenni a cigarettát.

·        Beszéljen egy egészségügyi szakemberrel, háziorvosával, mert így segítségükkel megduplázhatja a siker esélyét.

3. Legyen fizikailag aktív

Sok okból kifolyólag mindenkinek nehéz lehet a rendszeres fizikai tevékenységet beilleszteni a napi rutinjába. De a rákot túlélők számára nyújtott előnyei valóban megérik a fáradságot – még azok számára is, akik a kezelés közepén állnak. A rendszeres tevékenység javítja az általános egészségi állapotot, növeli az energiát és a mobilitást, valamint segít a szorongás, a depresszió és a rákkal kapcsolatos tünetek kezelésében. Ezenkívül csökkentheti a kiújulás kockázatát és javíthatja a rák utáni túlélést.

Kezdje azzal, hogy kicsit többet mozog, mint általában. Még a kis mennyiségeknek is nagy előnyei lehetnek. Tegyen meg mindennap annyit, amennyit bír. És idővel lassan felépül. Egy jó hosszú távú cél 30 perc vagy több napi tevékenység (például séta), plusz erősítő tevékenységek (például nyújtás és ellenállási szalagok használata) hetente kétszer vagy többször.

Tippek:

·        Lassan kezdjen minden új programmal, és ne féljen segítséget kérni.

·        Először kisebb mennyiségekkel kezdje a nap folyamán, például lépcsőzzön egy-két emeletet, sétáljon a parkoló túlsó végéből, és tartson rendszeres időközönként (minimum óránként) nyújtózkodási szünetet a munkanap során.

                    4. Tartsa meg az egészséges testsúlyát

A stressz, a kezelés mellékhatásai és a megszokott rutinok változásai miatt, amelyeket egy rákdiagnózis hozhat, a testsúly megőrzése, csökkentése sok túlélő számára nehéz probléma. Ráadásul a test alakja természetesen megváltozhat a rák után. De a testsúly kordában tartása az egyik legjobb dolog, amit általános egészségi állapota és életminősége javítása érdekében tehet.

Tippek:

·        Kerülje a cukros italokat.

·        Próbáljon meg eleget aludni.

·        Étkezések során válasszon kisebb adagokat, és egyen lassabban, alaposan rágja meg az ételt.

·        Korlátozza a képernyő előtt töltött időt, és próbáljon többet állni, telefonáljon állva, ha lehetséges próbáljon állva dolgozni.

                 5. Egyen egészségesen

Lehet, hogy meglepő, de a túlélők legegészségesebb étrendje ugyanaz, mint mindenki más számára. És tényleg nagyon egyszerű. Próbáljon meg a gyümölcsökre, zöldségekre, teljes kiőrlésű gabonákra, hüvelyesekre és egészséges zsírokra, például olíva- és repceolajra összpontosítani. És korlátozza a vörös húst, a feldolgozott húst és 
a teljes zsírtartalmú tejtermékeket.

Tippek:

·        Tegye a gyümölcsöket és zöldségeket minden étkezés részévé.

·        A cukros gabonafélék és a fehér kenyér helyett válasszon teljes kiőrlésű gabonát és teljes kiőrlésű kenyeret.

·        Csökkentse a gyorséttermi és bolti ételek fogyasztását, ehelyett próbálja meg otthon megtervezni és elkészíteni az ételeket.

·        Az egészséges táplálkozás a legjobb – de vegye fontolóra a szokásos multivitamint, ha rendszeresen alulmarad a természetes vitaminforrások fogyasztása.

·        Kövesse az élelmiszer-biztonsági lépéseket az ételmérgezés elkerülése érdekében.

6. Korlátozza az alkohol fogyasztást – a zéró tolerancia a legjobb

Minél többet tudunk az alkohol káros hatásáairól, talán annál jobban elhisszük, hogy nem inni a legegészségesebb választás. Az alkohol fogyasztásnak egy rákot túlélő számára számos kockázata lehet, beleértve egy újabb rák kialakulásának esélyét, még alacsony szinten is.

Tippek:

·        Étkezéseken és partikon válasszon alkoholmentes italokat. Tervezzen előre, és hozza magával a saját megszokott italát, ha lehet.

·        Készítsen otthon egészséges, alkoholmentes ételeket, például szénsavas vizet, limonádét, gyümölcslevet.

·        Beszéljen egészségügyi szakemberrel, ha úgy érzi, hogy problémái vannak az alkohollal, vagy ha segítségre van szüksége stressz, szorongás vagy hasonló problémák esetén.

7. Maradjon kapcsolatban barátaival, családjával és más túlélőkkel

 Valódi erő rejlik abban, ha kapcsolatban maradunk a barátokkal, a családdal és más ráktúlélőkkel. A támogatói kapcsolatok megtartása, illetve annak kialakítása jelentősen javíthatja az életminőséget, sőt, akár a prognózist is. A rák azonban sok túlélő számára elszigeteltségérzést jelent, még a mai 
közösségi média világában is. Tehát, ha segítségre van szüksége a csatlakozáshoz vagy az újra csatlakozáshoz, forduljon egészségügyi szakemberhez vagy onkológiai csapatához.

Tippek:

·        Minden héten egyeztessen időpontot a barátokkal vagy a családdal való találkozásra.

·        Vegyen részt a rák túlélőknek szóló találkozókon, amelyek nagyszerű módja lehet érzéseik, aggodalmaik és hasznos információk megosztásával azokkal, akik hasonló dolgokon mentek keresztül.

8. Vegyen részt szűrővizsgálatokon, és menjen el rendszeres kivizsgálásra

Túlélőként fontos, hogy rendszeres kezelés utáni kivizsgálásra járjon az alapellátó orvosával, háziorvosával és az onkológiai támogató csapatával. Ezek a látogatások nem csak az Ön túlélésének és egészsége szempontjából kulcsfontosságúak, hanem nagyszerű helyek az egészségével kapcsolatos aggodalmak vagy kérdések megosztására is. A rákos megbetegedések specifikus nyomon követésén kívül az is fontos, hogy folyamatosan kapjon ajánlott szűrővizsgálatokat más rákos megbetegedések és egyéb betegségek kockázati tényezőire.

Beszéljen orvosával, kérdezzen rá az alábbi lehetséges tesztekre:

·        Mellrák (nők)

·        Vastagbél rák

·        Méhnyakrák

·        Tüdőrák (dohányzó vagy korábban dohányzó emberek számára)

·        Prosztata rák (férfiak)

·        Hepatitis C

·        Magas vércukorszint

·        Magas vérnyomás

·        Egészségtelen koleszterinszint

·        Csontritkulás

Szintén kulcsfontosságú, hogy szedje rendszeresen az előírt gyógyszereit – legyen szó rákos megbetegedésekről vagy egyéb egészségügyi problémákról. 

8 Ways to Stay Healthy After Cancer - Siteman Cancer Center, siteman.wustl.edu

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu