Főoldal / Hírek / Érdekességek / Thai Chi és hasonló mozgásformák hatékonysága összehasonlítva a köredzéssel agyvérzéses betegek rehabilitációjában

Érdekességek

Thai Chi és hasonló mozgásformák hatékonysága összehasonlítva a köredzéssel agyvérzéses betegek rehabilitációjában

2019.01.02

Az agyvérzést követő rehabilitációban alkalmazott edzések, mozgásformák, - mint terápiás eszköz - kialakításánál figyelembe kell venni, hogy milyen típusú volt pontosan a betegség. Az sem mindegy a „Mozgásgyógyszer” felírásánál, hogy milyen erősen érintette az agyvérzés a mindennapi rutint, a minden napi tevékenységeket, a tanulási folyamatokat, illetve, hogy a testtudat mennyire sérült, érintette-e az egyensúlyérzést a betegség és végül, de nem utolsó sorban a szociális kapcsolatokat is.

Az említettek függvényében, az eltérő esetekben különbözhet a rehabilitációs program. Előfordulhat, hogy az egyik pácienst az agyvérzés után csak passzív masszírozással kezelik, míg a másik beteget ellenállással szembeni erőedzéssel vagy például sétával.

Az alábbiakban két átfogó tanulmány eredményeit mutatjuk be, amelyekben különböző terápiás edzés típus hatékonyságát hasonlították össze.

Bonini-Rocha és munkatársai egy olyan típusú köredzés rehabilitációs szerepét vették górcső alá, amelyben erő, állóképesség, egyensúly és a mindennapi tevékenységek könnyítését célzó feladatok is szerepeltek. Az alkalmazott köredzés hatékonysága többek között a gyakorlatok megfelelő összeállításán és a feladatok kiválasztásán múlt.

A kutatás alapján megírt publikációban a köredzés hatékonyságát a járás és a járáshoz kapcsolható egyéb feladatok elvégzésével hasonlították össze. A kontroll csoport tagjai vagy konvencionális fizioterápiában részesültek vagy nem alkalmaztak náluk semmiféle mozgásformát, edzést. 

A legfontosabb eredmények alapján megállapították, hogy akiknél a köredzés alkalmazták, a járási sebesség 0,11 m/s-al nőtt a kontroll csoporttal összehasonlítva, ellenben az egyensúly és funkcionális mozgékonyság nem változott.

Egy másik kutatásban Zou és munkatársai éberség központú mozgásformák hatásosságát vizsgálták, úgymint a jóga thai chi, quigong, meditáció, nyújtások, légzéstechnikák, összehasonlítva egyéb terápiás eljárásokkal. Az alkalmazott edzések száma heti egy és hét között mozgott, míg a vizsgálati időszak 12 héten át tartott. A kontroll csoport tagjai olyan páciensek voltak, akik csak gyógyszeres, gyógyszeres és mozgásos vagy semmilyen kezelésben nem részesültek.

A 20 vizsgálat eredményeit összefoglaló tanulmány szerint az éberséget célzó mozgásformák mind a felső mind az alsó végtagok szenzomotoros (mozgató és érzékelő szervek összehangolásával kapcsolatos) mozgását javították az egyéb terápiás eljárásokkal összehasonlítva.

https://www.zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu