Főoldal / Hírek / Érdekességek / Alvás és Testmozgás jelentősége a mindennapi stresszhelyzetek kezelésében I.

Érdekességek

Alvás és Testmozgás jelentősége a mindennapi stresszhelyzetek kezelésében I.

2021.04.06

A testmozgás különleges szerepet játszik a mindennapi életünk során minket ért stressz kezelésében. Ne feledjük, hogy őseink a stressz hormonok által egyensúlyozták ki az életük fenntartása érdekében keletkezett feszültséget, hiszen egy folyamatos támadás és/vagy folyamatos menekülésben lehetett részük, akár egyidőben. A rendszeres testmozgás manapság ugyanerre az eredményre vezethet, még akkor is, ha szükségszerűen szétválnak a stresszt kiváltó események az azt kiegyensúlyozandó preventív mozgástól.

Lényegében ez a tudatos tevékenység akadályozza meg - reményeink szerint -, hogy az akut stressz válasz krónikussá váljon. A mozgás hossza és milyensége tulajdonképpen furcsa módon, de másodrangú jelentőségű. Mindenekelőtt fontos, hogy a lehető leggyakrabban és rendszeresen végezzünk aktív testmozgást, vagyis aktívan éljük meg életünket, és ehhez az életformához nem csak a testünk, de a lelkünk edzése is beletartozik. Azonban ügyeljünk arra, hogy óvatosan bánjunk testünkkel, hiszen nem szabad, nem lenne szabad nagy teljesítményt megkívánó sportokat csinálni, tekintettel arra, hogy ez megnöveli a stresszt és megnövekedett kortizol szintet okoz. A leginkább erre alkalmas edzésfajta az intervallum edzés, azaz a gyaloglás vagy kocogás felváltva alacsony és nagy intenzitással, hiszen a legrövidebb idő alatt ez váltja ki a kívánt hatást.

Egyes tanulmányok, felmérések szerint napi 12 000-16 000 lépés segített leginkább azoknak, akik korábban már le tudták adni a felesleges kilókat és így megakadályozták a további súlygyarapodás. Ez a napi lépésszám nagyon tudatos és tervezett edzést kíván, hiszen 8-10 km teljesítését igényli. A megtett lépések számának ellenőrzése manapság az okos telefonok korszakában már nem okozhat problémát, hiszen a legtöbb telefonban eleve benne van egy életmód monitorizálására alkalmas applikáció.

A fentieken túlmenően, a sport elősegíti a boldogság hormonok felszabadulását is és ezen keresztül elősegíti az izomépítést, ami viszont növeli a szervezet alapvető energiaforgalmát (jobb súlykontroll!), és így javítja a kortizol-tesztoszteron hormonok arányát. Ami az energiafogyasztást, illetve annak mértékét jelenti, ebben a rendszeres fizikai aktivitásnak, a sportnak csak kisebb jelentősége van, hiszen ahhoz, hogy letudjuk adni a felesleges kilókat ahhoz meg kell változtatnunk a megszokott étkezési szokásainkat is. Azonban, csak óvatosan, hiszen a drasztikus csökkentése a bevitt kalóriának nem vezet célhoz. Egyrészről maguk az étrendi megszorítások is stresszhelyzetet eredményezhetnek, ami megint csak megnöveli a kortizol szintet, másrészt a szervezet ezáltal csökkenti az alapanyagcsere mértékét, amennyiben nagy mértékben csökken az energiabevitel.

A rendszeres testmozgás, a fizikailag és lelkileg aktív élet nem tartozik a luxus kategóriájába, hiszen szükségszerű, ha azt szeretnénk, hogy egészségben éljük életünket. De ne feledje senki, hogy az optimális testedzés és a megfelelő táplálkozást ki kell egészíteni a megfelelő folyadékbevitellel, hiszen a szervezet folyadékegyensúlyának már kis mértékű felbomlása is komoly stresszhelyzet a szervezet számára, ami megakadályozhatja, hogy a szervezet maximális hatékonysággal működön. Különösen alkalmas folyadék a tiszta csapvíz, a cukrozatlan gyógyteák például zöld tea, valamint az ásványi anyagokban gazdag természetes ásványvizek. (folytatjuk)

https://gesundheitsverband.net/stress-cortisol-stoffwechsel/aus-der-stressspirale-aussteigen/bewegung-und-schlaf




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu