Főoldal / Hírek / Érdekességek / Testmozgás, de mikor: reggel vagy este? Vajon hozzád melyik illik?

Érdekességek

Testmozgás, de mikor: reggel vagy este? Vajon hozzád melyik illik?

2021.04.14

Ha azon gondolkozunk, hogy vajon melyik napszak a legalkalmasabb a testmozgásra, akkor biztosan nem vagyunk ezzel egyedül!

Egészen más kora reggel edzeni, mint este az egész napi munka után a nap végén, de vajon melyik a hatékonyabb és egészségesebb választás? Egy hajnali futás a környéken akár még segíthet is frissebben, lendületesebben kezdeni a napot, vagy talán érdemesebb késő délután, este edzenünk, hogy a munkától elgémberedett végtagjainkat kellőképpen átmozgassuk, és így éjszaka könnyebben tudjunk elaludni? Vannak, akik szerint teljesen mindegy, hogy mikorra időzítjük az edzést, a lényeg, hogy meglegyen a napi testmozgás. Nézzük tehát, hogy milyen érvek és ellenérvek is szólnak egyik, vagy másik napszakban végzett testmozgás mellett, hiszen mindegyiknek vannak előnyei és természetesen hátrányai is.

Amit a kora reggeli edzés nyújt 

Alvás után a szervezetünk egy lassú, nyugalmi helyzetben van, kell egy kis idő, amíg a megfelelő üzemi hőfokot elérjük. Azonban egy reggeli edzés nem csupán abban lehet segítségünkre, hogy utána lendületesebben végezzük a ránk váró feladatokat, de egy pihentetőbb alváshoz is hozzá segít majd bennünket a nap végén.

A reggeli edzés előnyei

 • Sokkal könnyebb saját magunkra koncentrálnunk, figyelnünk a helyes mozdulatokra és légzésre, hiszen még nem találkoztunk a ránk váró napi feladatokkal, gondokkal, amelyek egy esti edzés esetében képesek lehetnek elterelni a gondolatainkat.
 • Egy reggel végzett edzéssel elősegíthetjük, hogy a nap későbbi szakaszában energikusabbak és lendületesebbek legyünk. Az emberi test a legjobb teljesítményre délután képes, azonban tanulmányok kimutatták, hogy rendszeres reggeli testmozgással növelhetjük az energiaszintünket a délutáni edzéshez és így javíthatjuk annak hatásfokát.
 • A reggeli étkezés előtt végzett edzéssel több kalóriát vagyunk képesek elégetni, mint a nap későbbi szakaszában. Ezenfelül az anyagcserénket is felgyorsítjuk, mely további, napközbeni kalóriaégetést eredményez, sokkal többet, mint egy esti edzés után, hiszen alvás közben az anyagcserénk is lelassul.

A reggeli edzés hátrányai

 • Nem könnyű motiváltnak lenni kora reggel ahhoz, hogy egy intenzív edzésen vegyünk részt, különösen, ha egyébként sem a reggelek emberei vagyunk. A tüdőnk is kisebb kapacitással működik az éjszakai pihenés után, ami szintén egy nehezítő tényező.
 • Ízületeink és izmaink sokkal merevebbek még a korai órákban, melyek megnövelik a sérülésveszélyt. Ilyenkor különösen fontos a bemelegítés és néhány légzőgyakorlat elvégzése, hogy kellőképpen beinduljon a vérkeringésünk.
 • A reggeli étkezés előtt végzett edzésen jóval hamarabb kimerülünk és érjük el teljesítőképességünk határát, hiszen energia tartalékaink alacsonyabbak.

Amit a késő esti testmozgás nyújt

 • Tanulmányok azt mutatják, hogy a nap végén végzett testedzés sokkal jótékonyabb hatású, mint a reggeli, mivel a szervezetünk már elérte a kellő hatásfokot ahhoz, hogy több erőnk és energiánk legyen egy teljesértékű testmozgás végzéséhez. Természetesen azonban vannak olyanok is, akiknek éppen a nap késői szakaszában esik nehezükre a sportolás, hiszen az egész napi munka után már megterhelő a további aktivitás a számukra. 

Az esti edzés előnyei

 • Testhőmérsékletünk este a legmagasabb, izmaink és ízületeink körülbelül 20 %-al rugalmasabbak, mint reggel, mindez nagyban megkönnyíti a sportolást, valamint így a sérülésveszély is alacsonyabb.
 • Jóval több az energiánk egy esti időpontban, mint a korai órákban és a tüdőfunkciók is erőteljesebben működnek, mely nagyban növeli az állóképességünket.  
 • A nap végén való sportolás hozzájárul a hatékony stressz levezetéshez és az elme megnyugtatásához.

Az esti edzés nehézségei

 • Este sokkal könnyebb kifogásokat találnunk arra, hogy ne kelljen edzenünk, legyen az munka, fáradtság, vagy egy nem várt családi program, ami megnehezíti számunkra, hogy a napi rutinunk részévé váljon a mozgás.
 • A túlságosan késői időpontban végzett sportolás megnehezíti az elalvást, hiszen megemelkedik a testhőmérsékletünk, a pulzusszintünk és felgyorsul az anyagcserénk, mindez pedig megnehezíti a test nyugalmi állapotba kerülését. Ezt elkerülendő érdemes könnyű nyújtást, vagy jógát végeznünk mielőtt nyugovóra térnénk.
 • Ha szabadtéren mozgunk, akkor esténként a sötétség beállta jelentheti az edzés idő végét, és bizonyos veszéllyel is járhatnak főleg a nők esetében, illetve a beltéri edzőtermek jóval zsúfoltabbak is a nap végén.

Elmondható mindezek fényében, hogy önmagában a testmozgás, bármikor is végezzük, legyen az reggel vagy este, számtalan jótékony hatással bír. Saját életritmusunk, habitusunk fényében kell kialakítanunk a számunkra legideálisabb edzés rutint, nem szükséges ragaszkodnunk mindig a nap ugyanazon szakaszához, az csak egy segítség, egy kiindulópont lehet a számunkra.

Legyünk tehát rugalmasok és kitartóak, hiszen minden erőfeszítés meghozza a gyümölcsét, mert tudjuk

MOZGÁS=EGÉSZSÉG

https://www.aia.com.my/en/what-matters/health-wellness/morning-vs-evening-workouts-which-is-better.html

 

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu