Főoldal / Hírek / Érdekességek / A testmozgás nem időjárásfüggő: döntő, hogy csináljuk! Hideg időben is szabadtéri testedzés II. TANÁCSOK

Érdekességek

A testmozgás nem időjárásfüggő: döntő, hogy csináljuk! Hideg időben is szabadtéri testedzés II. TANÁCSOK

2021.11.17

Rendszeres táplálkozás

Hogy valaki mennyi kalóriát éget el testmozgás közben számtalan tényezőtől függ. Befolyásoló tényező a fizikai állóképesség, vagyis az edzettség, a testsúly, a testmagasság, a testalkat, az életkor és maga a testmozgás fajtája, időtartama, intenzitása is. Egy egész napos síelés közben például könnyen el lehet égetni akár 2 000 kalóriát is, így fontos tehát a testmozgást megelőző 2-4 órában az energia raktárakat megfelelő mértékben feltölteni fehérjében és szénhidrátban gazdag étkezéssel, valamint érdemes akár edzés közben is 60 percenként fogyasztani némi szénhidrátot. Megfelelő mennyiségű energiapótlás nélkül, hidegben való testmozgáskor a szervezet sokkal gyorsabban kifárad.  A hideg lelassítja a szervezetben végbemenő összes biokémiai folyamatot, így az agy azon képességét is, mely az izomösszehúzódásért felelős.

Fontos megemlíteni, hogy sportolás közben a szervezet magával a mozgással megtermeli azt a mennyiségű hőenergiát, ami ahhoz szükséges, hogy az olyan vészmechanizmusokra, mint az önkéntelen didergés, vacogás, izomrángás, ne legyen szükség.

Folyadék fogyasztás akkor is, amikor nem érzünk szomjúságot

A kiszáradás hideg időben való edzés esetén ugyanolyan kockázatos, mint forróságban, annyi különbséggel, hogy a hidegben kevésbé érezzük szomjasnak magunkat. A hideg levegő körülbelül 40%-al csökkenti a szomjúságérzetet.

A hideg következtében a vér erek összehúzódnak, elvonva a vért a végtagoktól, mindez egy védekező mechanizmus, hogy a meleg a főbb szervek környékére tudjon koncentrálódni. Egy kutatás szerint az erek összehúzódása egy a víz háztartást szabályozó hormon a vazopresszin és az arginin szint csökkenéséhez vezet, és ez eredményezi a szomjúság csökkenését.

A légzés közbeni, valamint az izzadsággal való folyadékvesztés mind-mind hozzájárulnak a szervezet folyadék vesztéséhez. Amikor hideg, száraz levegőt lélegzünk be, azt a test felmelegíti, párásítja, így tehát amikor kilélegezzük ezt a levegőt akkor valójában folyadékot veszítünk. Ezt megelőzendő sok profi sportoló, például gyorskorcsolyázók sálat, maszkot hordanak a szájuk előtt, illetve sok meleg folyadék fogyasztanak edzés közben.

Kihűlés, fagyási sérülések

Hideg időben való testedzéskor a kihűlés egy fenyegető veszély lehet. Kihűlésről akkor beszélünk. amikor a testhőmérséklet 35 Celsius fok alá csökken. Fontos tehát gondoskodni a réteges és vízálló öltözékről is.

Alapvetően a szervezet magától gondoskodik a megfelelő hőmérséklet fenntartásáról, de tartós hidegnek való hosszú idejű kitettség esetén ez az automatikus védelem felborulhat. A reszketés, a didergés a test egyik fontos védekező mechanizmusa, ám kihűlés esetén az idő előre haladtával ez a fajta védekezés is csökken, ilyenkor az ember először zavarttá válik, majd a megfelelő szívműködés is zavart szenved.  A fagyási sérülések visszafordíthatatlanná válhatnak, ha a szövetek és az idegek is károsodnak. Extrém hidegnek való kitettség esetén már 30 percen belül is bekövetkezhetnek a fagyási sérülések. Nagyon fontos tehát a végtagok megfelelő védelme, kesztyű, vastag zokni viselése, valamint az arc megóvásának érdekében érdemes arcmaszkot is viselni.

Mennyire hideg a túlságosan hideg?

Sokak számára nem világos, hogy mikor is beszélünk extrém hidegről. Fontos figyelembe venni az egyéb időjárási tényezőket is, mint a csapadék és a szélerősség, a páratartalom, de alapvetően akkor beszélünk olyan extrém hidegről, hogy az már egészségkárosító lehet, amikor a hőmérséklet -17 Celsius fok alá csökken. Hazánkban ez nyilvánvalóan meglehetősen ritka, ami tehát azt jelenti, hogy nyugodtan végezhetünk szabadtéri sporttevékenységet a téli időszak beálltával is.

Alkalmazkodjunk az időjáráshoz

A megfelelő teljesítmény elérésének érdekében, szakértők vizsgálatai szerint tehát alapvető fontosságú a megfelelő időben és rendszerességgel való tápanyag bevitel, valamint a folyadék pótlás olyankor is, amikor a hidegnek köszönhetően nem érezzük a szomjúságot. A réteges és vízálló öltözék a hidegben szintén nagyon fontos.

A legfontosabb azonban, hogy a testmozgás rendszeres és tudatos legyen, illetve, hogy a mostohább időjárás se tántorítson el bennünket, mert a

Mozgás=Egészség

https://www.froedtert.com/stories/how-cold-weather-affects-body-during-exercise
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu