Főoldal / Hírek / Érdekességek / A szélütés kialakulásának kockázati tényezői. I. Egy kutatási jelentés szerint a következő 30 évben a SZÉLÜTÉS (stroke) okozta halálozás mértéke jelentősen nőni fog.

Érdekességek

A szélütés kialakulásának kockázati tényezői. I. Egy kutatási jelentés szerint a következő 30 évben a SZÉLÜTÉS (stroke) okozta halálozás mértéke jelentősen nőni fog.

2023.11.01

2020-ban a szélütés (stroke) volt a második vezető halálok világszerte, ami világszerte közel 6,6 millió embert érintett, akik agyi keringési zavarban haltak meg. A stroke a szerzett rokkantság harmadik leggyakoribb oka is világszerte.

A szélütés már az 55 év alatti fiatalokat is egyre inkább érinti, melynek következtében 143 millió ember szenvedett maradandó károkat.

A The Lancet Neurology című orvosi folyóiratban megjelent jelentés szerint a stroke-ban meghaltak vagy az agyvérzésben szenvedők száma tovább fog emelkedni a következő években. A tanulmány szerzőinek drasztikus előrejelzése szerint 30 éven belül a stroke-halálozás várhatóan 50 százalékkal fog növekedni, és 2050-ben körülbelül 9,7 millió ember halálát okozza. A kockázat tehát növekedni fog, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban. A jelentés szerzői szerint a stroke-halálozás növekedésének több oka van. Ez egyrészt a növekvő és öregedő népességnek köszönhető tekintettel arra, hogy a stroke előfordulási aránya az életkorral növekszik, a növekvő népesség és a globális demográfiai öregedés kombinációja pedig a halálozások és a stroke-vel összefüggő rokkantság számának globális növekedéséhez fog vezetni. Másrészt emelkednek a stroke kockázati tényezői is, aminek a legfőbb oka a lakosság nem kellő tájékoztatása, tájékozottsága, vagyis a tudatosság hiánya. Ezek a tényezők felelősek azért is, hogy világszerte egyre több fiatal szenved stroke-ot.

A kutatás szerint ezek között szerepel többek között a szélütést elősegítő kockázati tényezők tudatosságának hiánya, valamint a rossz életmódbeli szokások, mint például az egészségtelen ételek, a dohány és az alkohol gyakori fogyasztása.

De a megfelelő kockázati tényezők – például a magas vérnyomás, cukorbetegség – szűrésének, valamint az elérhető és magas színvonalú egészségügyi ellátás hiánya is kulcsfontosságú – különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban. Bár látszólag a magas jövedelmű országok jobb helyzetben vannak a stroke megelőzésében, de észrevehető különbségek vannak, például a stroke-ra szakosodott központokhoz való, mindenki részére – jövedelmi viszonyoktól független - kiterjedő hozzáférés tekintetében.

A tudósok szerint a stroke ellátása világszerte nem megfelelő és sok kormány számára nem ez a fő prioritás. Ez növeli a szélütések gyakoriságát – és ezáltal a halálozási arányt.

Hét pillér, ami kulcsfontosságú, ezek kiküszöbölése révén az esetek nagy része megelőzhető lehetne. Ezt a dohány, a só, az alkohol és a cukor nagyobb mértékű megadóztatásával is lehetne finanszírozni. Ezek azok a tényezők, aminek túlzott fogyasztása következtében növekszik a stroke kockázata.

Mit tehetünk a stroke kockázatának minimalizálása érdekében?

  • Mozogjunk rendszeresen
  • Csökkentsük testsúlyunkat
  • Igyunk kevesebb alkoholt
  • Amennyiben valaki dohányzik, mielőbb hagyja abba
  • Járjon el rendszeresen szűrővizsgálatokra, ellenőrizze vérnyomását, vércukor és koleszterin értékét (folytatjuk)Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu