Főoldal / Hírek / Érdekességek / Sportterápia krónikus vesebetegség esetén?

Érdekességek

Sportterápia krónikus vesebetegség esetén?

2019.01.30

A krónikus vesebetegségek hátterében sokszor autoimmun (A betegségek lényege, hogy immunrendszerünk nem ismeri fel a szervezet saját sejtjeit, és ezáltal működésbe hozza a szervezet saját védekező mechanizmusát) betegsegek állhatnak, melyek tünetei lehetnek: veseelváltozás, fokozatos vesefunkció romlás. Az egyénre szabott sportprogram segítheti a kezelés hatékonyságát.

Egy németországi felmérés szerint nagyjából 8 millió főre tehető azok száma, akik veseproblémákkal küzdenek. Ebből 85 és 90 ezer közötti azoknak a száma, akik dialízisre is szorulnak, és évi 13 ezer fő veseműködése mondja fel idő előtt a szolgálatot. Németországban, az utóbbi években a hatvan év feletti dialízisre szorulók száma emelkedett meg drasztikusan.

Az ember nem is tudja, hogy a veséje mennyit és hogyan működik. Először akkor veszünk tudomást páros szervünkről, amikor fájdalom jelentkezik ezen testtájunkon, de ez már sajnos késő, ennek hátterében sokszor a túl magas vércukorszint vagy vérnyomás áll, ami hátterében legtöbbször az érelmeszesedés áll. A véredény rendszer károsodása pedig a vesében található kis erekre sincs jó hatással. A kezelés elsődleges célja a fennmaradó funkciók megtartása és a véredények károsodásának megállítása. Egyrészt a vesék működésének problémáját kiváltó alapbetegséget kell kezelni, másrészt a vesék működését speciális, alacsony fehérje- és só tartalmú étrenddel is támogathatjuk, valamint dehidratáló gyógyszerekkel segítik.

Mi lehet még a megoldás: ki kell lépni az inaktivitás mókuskerekéből

Évtizedeken keresztül a vesebetegeknek nem engedték a mozgást, mára viszont már tudjuk, hogy ez téves hiedelem volt, sőt a dialízis során is ajánlott a mozgás. Az ember teljesítőképessége nagyban romlik az említett betegségek esetén, miközben az erő és az állóképesség csökkenése mellett a keringés is romlik, amely az anyagcsere rosszabbodó működéséhez vezethet. A kezelésben pedig a fizikai tünetek mellett a lélek is károsodik, nem ritka a depresszió megjelenése és pszichés mellékhatások kialakulása.

Hosszú évek tapasztalata, hogy az egyénre szabott sportterápia nem csak a teljesítőképességet tudja visszaállítani, hanem a pszichére, az életminőségre és a betegséggel összefüggő komplikációkra is pozitív hatással van.

De joggal merül fel a kérdés, hogy miképpen juttatjuk el a betegeket sportolni és hozzuk közelebb a sportot a betegekhez? Nem egyszerű a válasz, de manapság egyre több a szakképzett segítség például Magyarországon a kialakulófélben lévő Egészségfejlesztő Irodák igénybevételével.

https://www.zeitschrift-sportmedizin.de/das-geht-an-die-nieren-sporttherapie-bei-chronischen-nierenerkrankungen/




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu