Főoldal / Hírek / Érdekességek / Sporttal a depresszió ellen? Igen, csak a legnehezebb elkezdeni!

Érdekességek

Sporttal a depresszió ellen? Igen, csak a legnehezebb elkezdeni!

2019.11.25

Sok ember életén segít a rendszeres testmozgás, a sport és az aktív életmód a depresszió elleni küzdelemben. A fizikai aktivitásnak az egyik legfontosabb szerepe, maga annak a rendszernek a kialakítása, ami nagymértékben segítheti a terápiát ezen betegség megelőzésében és ha már kialakult, akkor annak megfelelő kezelésében, menedzselésében. De ez nem kérdés, az ezen témakörben a mai napig elvégzett számolatlan tanulmány, vizsgálat eredménye alapján bizonyított, hogy a sport és a megfelelő pszichoterápia erősítik egymás gyógyító hatását.

Nézzünk néhány példát a sport és a pszichoterápia pozitív egymásra hatásáról.

 Nem a verseny megnyerése itt a cél, hanem hogy az ember maga gazdagodjon lelkileg a sport során.

Markus Bock a „Sporttal a depresszió ellen” mozgalom vezetője saját bőrén tapasztalta a mozgás gyógyító hatását egy Futó önsegítő csoport megszervezésével.

A sport igazából abban segített Markus Bocknak, hogy a hetébe rendszert vigyen. Tapasztalata szerint elkezdeni igazán nehéz, de aztán két óra alatt már le is futja az ember a nyolc kilométert és saját magán is tapasztalja a jótékony hatást és teljesen meg van döbbenve, hogy sikerült. Az emberek a tapasztalataikat meg tudják egymással osztani, a futó önsegítő csoportban. Az első komoly akadály akkor kezdődik, amikor terápia után haza kell menni és egyedül rendszert vinni az életbe, a második pedig egy olyan társat találni, aki rendszeresen együtt mozog velünk. Hiszen ki kellen mondani, hogy depressziós. A harmadik akadály pedig nekieredni és idegenekkel valamit együtt tenni.

A sportnak hangulatjavító hatása van.

Az önbizalom is nagymértékben erősödik a rendszeres mozgás, a sport hatására Jens Kleinert szerint, aki az Egészség és Szociálpszichológiai tanszék vezetője a Kölni Sportegyetemen és akinek kutatási témája a sport és a depresszió. A mozgás hatására a páciensek képesnek érzik magukat arra, hogy véghez vigyenek valamit, ami hasznos, ezáltal az önértékelés is javul. A rendszeresség a fontos és az, hogy a sport legyen a mindennapok része. Az még nem tisztázott, hogy a heti kettő vagy négy alkalmas fizikai aktivitás a megfelelőbb, de az biztos, hogy ellenőrzött keretek között mozogni a legoptimálisabb.

 

Valentin Markser volt profi kézilabdázó, – aki mellesleg pszichiáter és a Robert-Enka alapítvány tagja, ahol a gyermekek szívproblémáival és depressziós megbetegedéseivel foglalkoznak – véleménye szerint a depresszió miatt a várható élettartam 7, vagy akár 11 évvel is megrövidülhet. Mindez nem az öngyilkosság miatt, hanem a metabolikus szindróma, a motiváció hiánya, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásának tudható be. Ezek miatt minden betegnek fel kellene írni receptre a sport és mozgásterápiát gyógyszerként Alapvetően fontos lenne, hogy a pszichológiai betegségek ne jelentsenek stigmát és több információ és tájékoztatás álljon rendelkezésre.

A sport támogatása a betegbiztosítóknak is gazdaságosabb

A krónikus betegségek kialakulásának megelőzése sokkal kedvezőbb gazdaságilag is. Olyan sportoló csoportokat kell megalkotni, ahol a vezető tisztában van a betegségekkel. Nem szabad túl nagy célokat megfogalmazni. Manapság az elvégzett vizsgálatok és kutatások eredményei alapján elmondható, hogy nem csak az állóképességi sport, hanem az erőedzés is hatékony a depresszió elleni küzdelemben.

És mi a lényeg?

A lényeg, hogy olyan emberekkel legyünk körülvéve, akikkel együtt a mozgás örömöt ad és élvezzük az együttlét minden percét, azonban amennyiben a sportolás nem ellenőrzött körülmények között zajlik, előfordulhat, hogy a depresszió is súlyosbodik. Ami viszont az élsportot illeti, a depresszióban szenvedők aránya is ugyanolyan, mint a társadalomban, vagyis elmondható, hogy az élsport önmagában nem segít a betegség kivédésében, de gyógyít és segít, ha már bekövetkezett.

deutschlandfunk.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu