Főoldal / Hírek / Érdekességek / Légszennyezés, fizikai aktivitás és egészség

Érdekességek

Légszennyezés, fizikai aktivitás és egészség

2022.12.07

A nem fertőző betegségek kialakulásában jelentős szerepe van a levegőszennyezésnek és az ülő életmód elterjedésének. Ez a két kockázati tényező sokszor össze is kapcsolódik, így az egyik változása hatással lehet a másik kockázatára és előnyeire és fordítva. Ezeket a kapcsolatokat jól mutatják az aktív életmód (séta vagy kerékpározás) egészségre gyakorolt ​​hatásai, amelyekben az aktív közlekedés növekvő népszerűsége következtében a szennyezett levegő belélegzése és így annak dózisának növekedése komoly egészségügyi problémákat okozhat. Ennek az igencsak összetett problémának a megoldását számos kutatócsoport tagjai kutatják, vagyis azt, hogy a levegőszennyezés és a fizikai aktivitás közötti összefüggésekre rávilágítsanak, illetve vizsgálják ezek együttes hatását mind az egyén, mind az összlakosság egészségére.

A levegőszennyezés ugyanis csökkentheti a fizikai aktivitás okozta előnyöket vagy akár meg is akadályozhatja az embereket abban, hogy erősen szennyezett környezetben végezzék mindennapi aktív gyakorlataikat.

Tanulmány sokasága próbálta megbecsülni a szennyezett levegőben lévő igen apró, finom részecskék számát, vagyis a PM 2,5 nagyságú szennyeződésket.  Európa és Észak-Amerika nagy forgalmú városaiban végzett mérések eredményei ismertek és azt látjuk, hogy igen magas az expozíció mértéke, de más régiókban, ahol szintén magas lehet a fizikai aktivitás szintje ott nem mindig ismeretes a légszennyező anyagok mennyiségének mértéke.  

Az akut egészségügyi következmények tekintetében az epidemiológiai tanulmányok számos bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy igenis komoly összefüggés mutatkozik a levegőszennyezés és a fizikai aktivitás között, amelyek azt jelzik, hogy a hosszú idejű fizikai aktivitás a szennyezett levegőjű térségekben kis mértékben, de csökkenti a fizikai aktivitásnak az egészségre kifejtett előnyös hatásait,

DE

a legtöbb esetben azonban a fizikai aktivitás előnyei mégiscsak meghaladják a levegőszennyezés kockázatát, legalábbis az aktív közlekedési környezetben.

Következtetések: A fizikai aktivitás és a légszennyezettség tehát több mechanizmuson keresztül kapcsolódik egymáshoz, és ezek a kapcsolatok fontos közegészségügyi következményekkel járhatnak, különösen a magas légszennyezettségi koncentrációjú helyeken és az érzékeny populációk, mint az idősek, a terhesek és a gyermekek esetében. A fizikai aktivitásra alkalmas terek kialakítása, annak megtalálása, kiépítése a népegészségügyi szolgálatok, az önkormányzatok részéről egy nagyon komoly és megfontolt feladat.

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33352412/
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu