Főoldal / Hírek / Érdekességek / Sportolás és testsúly avagy milyen minimális időtartam szükséges a kívánt hatás eléréséhez?

Érdekességek

Sportolás és testsúly avagy milyen minimális időtartam szükséges a kívánt hatás eléréséhez?

2018.11.20

Fiatal felnőttkorban nem szokatlan, hogy „bizonyos mértékben” aktívak az emberek. Egy kutatócsoport az Egyesült Állomokból 559 személyt vizsgált meg, akik átlag életkora 27,4 év, a BMI átlagértékük pedig 25,4 kg/m2 volt. 

A vizsgálati személyeket három csoportra osztották.

  1. csoport: Kis szokásbeli változtatások

Napi 100 kcal csökkentés az étkezésben és a megszokotthoz képest még 2 000 lépés naponta.

  1. csoport: Nagy szokásbeli változtatások

2,3-4,5 kg-os testsúlyveszteség elérése, heti minimum 250 perc fizikai aktivitás.

  1. csoport: Kontroll csoport

Nincs testsúlyváltozási igény, és az eddigi aktivitási szokásokon sem változtatnak.

A vizsgálat után négy hónappal, illetve egy és két évvel később is vizsgálták az aktivitást és a testsúlyt. A fizikai aktivitásban nem mutatkozott különbség a három csoport között. A kutatók azok között találtak eltérést, akik magukra szedtek pár kilót, vagy éppen fogytak. Azok a személyek, akik megtartották vagy éppen vesztettek a súlyukból minimum heti 45 percet mozogtak közepes vagy erős intenzitással.

Pozitív hatás heti 150 perc sportolástól kezdve

Azok közül a személyek közül, akik nem teljesítették a fent említett aktivitási időt minden második felszedett fél kilót. Akik 150 és 250 perc között mozogtak hetente ez az arány 36% volt, akik pedig többet mozogtak, mint heti 250 perc 30%-ban híztak fél kilót. A lépésszám növelése nem mutatott összefüggést a súlytöbblettel. 

A normál testsúlyúak többet mozognak

Akik többet mozogtak közepes illetve erős intenzitási zónában, jobban tudtak súlyt veszteni. A normál BMI-vel (25 alatti érték) rendelkező emberek több időt töltöttek könnyű fizikai aktivitással, és kevesebbet inaktív tartományban, mint a túlsúlyosok.

A vizsgálat során nem meglepően kiderült, hogy a fizikai aktivitás jó stratégia a testsúly megtartásához.

A vizsgálatban ugyanakkor nem tértek ki a testösszetétel részletes vizsgálatára, amely még további pozitív hatást támaszthat alá a fizikai aktivitás fontosságáról.

zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu